7 км oпашка за последно „сбогом“ с кралицата

7 километра – толкова е дълга опашката от хора, чакащи да си кажат последно „сбогом“ с кралица Елизабет II в Лондон. Това показва към 15:30 ч. българско време специално създадената от британското правителство база данни, показваща на живо в YouTube къде и колко натоварен е трафикът край река Темза.

Вчера ковчегът на покойната кралица бе преместен в Уестминстър Хол, където ще престои до 6:30 ч. в понеделник, 19 септември – деня на погребението.

Хиляди британци ще почетат Елизабет II, като вече се редят на дългата опашка. Мъж в началото на колоната каза пред БиБиСи в четвъртък сутрин, че е чакал 8 часа.

Затова от правителството предупреждават хората, че ще им се наложи да чакат дълго и няма да имат особено големи възможности да седнат с часове, тъй като опашката постоянно се движи напред. Максималната ѝ дължина е 10 мили – или малко над 16 километра, включително 6,9 мили от Уестминстър до Съдърк, както и 3 мили на „зиг-заг“ през Съдърк Парк.

Хората трябва да получат цветни лентички, когато се присъединяват към опашката, за да могат да излязат до тоалетната, за храна и за вода, а след това да се върнат. Правителството призовава гражданите да не се опитват да запазят място за някой друг, да не оставят лични вещи без надзор или да поставят палатки.

Когато опашката стане по-дълга, тя ще се прехвърли на Южния бряг, където ще се движи покрай брега на Темза и край Националния театър до Съдърк Парк.

След като хората се наредят в началото на опашката, те ще преминат през Албърт Ембанкмънт, след което ще бъдат насочени през моста Ламбет, в градините на Виктория Тауър и към Парламента. Преди да влязат в зала „Уестминстър“ в Уестминстърския дворец, те ще трябва да преминат през строга охрана – такава, каквато е по летищата.

До опашката има достъп без стъпала и отделен достъпен маршрут за хора с увреждания. Те могат да бъдат допускани и с кучета водачи. На разположение ще бъдат и преводачи от британски жестов език.

Властите, отговарящи за транспорта, съобщават, че районът на Уестминстър в Лондон ще бъде „изключително натоварен“. Хората са помолени да избягват шофирането в британската столица, ако това е възможно. Някои пътища ще бъдат затворени, особено около самия Уестминстър, което ще наруши автобусните превози.

Според доставчиците на туристически услуги най-добрият начин за придвижване в централната част на Лондон ще бъде използването на лондонското метро и железопътните услуги, въпреки че е възможно временно затваряне на метростанциите в кратки срокове, както и специален режим на чакане. На посетителите се препоръчва да планират предварително, да проверяват информацията за пътуванията в реално време и да обмислят възможността да ходят пеша, когато това е възможно.

Хората се приканват също да избягват метростанция Green Park, освен ако не се нуждаят от достъп без стъпала.

Има и създадени специални правила за това какво може да се внася и какво не може в Уестминстър Хол. Забранени са флакони или непрозрачни бутилки – разрешени са само прозрачни бутилки за вода. Не се допускат хора с цветя или други предмети за поклонение – цветята могат да бъдат занесени на специално обособеното място в Зеления парк. Забранени са всякакви остри предмети, включително ножове, хладилни чанти, кошове, спални чували и друго къмпинг оборудване, несгъваеми детски колички, банери, плакати, знамена, рекламни или маркетингови послания.

Хората са помолени „да уважават достойнството на събитието и да запазят мълчание, докато са в Уестминстърския дворец“, както и да се облекат подходящо. Няма да бъдат допуснати лица, които носят дрехи с „политически или обидни лозунги“.

Мобилните телефони и други електронни устройства трябва да бъдат изключени или поставени на безшумен режим. Снимането е строго забранено. След като влезе в зала „Уестминстър“, опашката ще бъде разделена, за да премине от двете страни на ковчега, поставен на издигната платформа.