5 мита за кафето, в които да спрете да вярвате

В най-уютното и празнично време от годината всеки би искал да се наслади на чаша ободряващо, топло кафе в уюта на дома си, заобиколен от любимите хора и обгръщащата коледна атмосфера. За да се насладите на най-доброто кафе изживяване, експертите на Lavazza решиха да изяснят някои погрешни схващания относно консумацията на кафе.

Кафето е сред най-обичаните напитки в целия свят, но има широко разпространени вярвания за кафето, които не са верни. Запознайте се с 5 популярни мита и погрешни схващания за кафето – най-накрая развенчани, благодарение на кафе експертите на Lavazza:

1. Съхранение: Съхраняването на кафето в хладилника го прави по-дълготрайно

Фактите: Най-добре е да купите кафе, което можете да съхранявате в херметически затворен контейнер за разумен период от време на тъмно, хладно и сухо място.

Съхраняването на кафето в хладилник всъщност го излага на влага и миризми и може да доведе до остаряла напитка, дори ако зърната се съхраняват цели. Така че, съхранението на студено в хладилника няма да направи кафето трайно по-дълго, а до голяма степен може да има обратен ефект.

2. Приготвяне: Трябва да използвате вряща вода, за да приготвите кафето си

Фактите: Температурата на врящата вода е 100 градуса и повече, така че е по-добре чайникът да се остави за минута-две, тъй като оптималната температура на водата за приготвяне на кафе е около 95 градуса.

Ако току-що сте сварили вода на котлона, направете пауза. Изчакайте минута-две, преди да я излеете върху утайката от кафе.

Ако температурата на приготвяне на кафето надхвърли 100 градуса по Целзий, има вероятност кафето да придобие горчив и прегорял вкус.

3. Печене: Препеченото до тъмно кафе има повече кофеин

Фактите: Препеченото до тъмно кафе съдържа малко по-малко кофеин от по-светло препеченото кафе. Колкото по-дълго се пекат кафените зърна, толкова повече влага се отстранява, а с влагата се отделя и малко количество кофеин.

По-тъмно препеченото кафе има по-наситен вкус поради прегорялата карамелизация на зърната, но нивото на кофеин не се повишава.

4. Пристрастяване: Кафето е силно пристрастяващо

Фактите: Пиенето на кафе се превръща в навик за мнозина, но кафето не попада в категорията „силно пристрастяващо вещество“. Въпреки че хората небрежно използват думата „пристрастен“ към навика си да пият кафе, кофеинът в кафето просто не е такъв стимулант.

5. Ефекти: Бременните жени не трябва да пият кафе

Фактите: Данните показват, че умерената консумация на кофеин, т.е. 3-4 чаши кафе, се счита за безопасна за бременни жени. Резултатите от проучвания не предоставят солидни доказателства, че консумацията на напитки, съдържащи кофеин, може да намали вероятността жената да зачене. Многобройни проучвания не са открили връзка между приема на кофеин и проблемите по време на бременност или неговите отрицателни ефекти върху изхода на бременността.