Янев ще гласува за Габровски като премиер, но не и за кабинета

„Български възход“ подкрепя проф. Николай Габровски като премиер, но няма да подкрепи състава и структурата на предложеното правителство. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на партията Стефан Янев.

Диалогът, който започна трудно, по-скоро имаше един тон на конфронтация, но се получиха условия за диалог и днес в този ден, на практика виждаме резултатите от този диалог, обяви в началото на изказването си лидерът на партията.

Гласуването на кабинета е и нашата връзка с гражданите и демонстрация на това дали има връзка между думите и делата, допълни Янев.

„Поздравявам ГЕРБ-СДС за номинацията на проф. Габровски“, каза бившият премиер и допълни, че кандидатурата на изтъкнатия медик е знак, че политиците са отворени към гражданското общество.

Според Стефан Янев обаче действията и подкрепата за кабинета трябва да бъдат основани на ясни правила и да е ясно кой носи политическата отговорност – дали чрез коалиционно споразумение или общо подкрепени приоритети. „Български възход“ не вижда ясни приоритети за момента в обявения кабинет и затова партията е взела решение да подкрепи проф. Николай Габровски в лично качество като премиер, но не и предложената структура и състав на кабинета.