Янаки Стоилов: Едва ли Радев ще може да откаже назначението на министър

Промяната в Конституцията беше извършена само от депутатите от три парламентарни групи. И това е най-широкообхватната промяна от приемането й от Седмото Велико народно събрание. Това припомни конституционният съдия Янаки Стоилов относно спешните законови промени за това кой може да е служебен премиер.

Стоилов попита как като изтекат тези три месеца председателят на Сметната палата Димитър Главчев, който президентът Румен Радев посочи за служебен премиер, ще осъществява контрол на държавните разходи на правителството.

„Ограниченията от европейските изисквания пък остават за хората от управата на БНБ, независимо какво ще запишем в нашите закони“, добави той.

Според конституционния съдия хората, приели тези промени не са били способни да предвидят последствията от своите действия. „В последните дни лидерът на ДБ Христо Иванов се оправда, че проблемите в текстовете за служебното правителство са се получили, защото никой не е очаквал толкова скоро да има избори“, допълни Стоилов.

„Едва ли пррезидентът Румен Радев ще може да откаже назначението на министър, който му е предложен от Димитър Главчев“, смята той.

И сравни функциите на държавния глава с нотариални, след като с новите текстове в Конституцията той не може да определя сам състава на Министерския съвет.

Previous post Съдът отмени запор на ценности от колекцията на Васил Божков за над 20 млн. лв.
Next post Експерт: Мигащият зелен светофар да се върне, има редица предимства