Шаранът удари 22 лв. за килограм котлети, във веригите – по 8,99 лв./кг рибата

В навечерието на Никулден шаранът в Пловдив удари 22 лв. за кг., а цената е за котлет. Офертата е на вип рибарски магазин в познатия на пловдивчани квартал „Орта мезар“. Пак там изчистеният шаран струва 15 лв./кг, а неизчистеният – 9,50 лв.

Който държи на традицията за празника да консумира задължително шаран в домашни условия, най-изгодно излиза да си купи рибата от някоя голяма търговска верига в града, където в момента вървят промоции. В Кауфланд цената е намалена от 12,99 лв./кг на 7,45 лв./кг , като отстъпката е с 42%. Цената ще е валидна до 4-ти декември, пише „Марица“.

До тази дата върви и промоция в Лидл, където шаранът без люспи се предлага за 7,99 лв./кг, като опаковката е с тегло 1,4 кг. В брошурата е упоменато, че артикулът може да бъде изчерпан още в 1-я ден на търговската акция.

В Метро живият шаран също е на промоция. Килото е с цена 8,99 лв. с ДДС, а теглото на рибите варира от 1,5 до 10 кг. Офертата е валидна до 6 декември. В магазини Лекси също се предлага жив шаран, но там цената е 10,60 лв./кг.

Повечето от търговците ще заредят магазините си от близките язовири. Водоемите обаче продават само на едро. Например наемателят на язовира в с. Долна махала е обявил цена от 6 лв./кг, което е с лев отгоре спрямо миналата година. Причина за увеличението е поскъпналият фураж. Човекът предполага, че цената на дребно ще зависи от населеното място. Даде пример, че ако се продава в Пловдив, шаранът ще струва 9-10 лв./кг, а ако е в Карлово –между 8 и 9 лв.

От Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ вече стартираха засилени проверки на обектите за търговия и производство на риба и рибни продукти, както и на складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, борси и пазари. Инспекторите ще следят за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Ще се следи и за нерегламентирани места за продажба, където печелят нерегистрирани търговци.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

От БАБХ напомнят, че при нередности гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на агенцията или на горещия телефон 0700 122 99.