Чолаков: С „Демократична България“ на практика ГЕРБ няма противоречия по нито един въпрос

От първия ден след изборите казваме, че тази страна оттук нататък може да се управлява само с консенсуси, широки консенсуси, които да бъдат носени от широко мнозинство в парламента. Това каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС по БНТ.

Той подчерта, че с „Демократична България“ на практика ГЕРБ няма противоречия по нито един въпрос. По думите му, ако те са осмислили, че разговор между двете формации трябва да започне, това означава, че са на един добър път.

Чолаков коментира темата за съдебната реформа, като посочи, че по нея не са на една позиция с „Демократична България“. Категоричен е обаче: „Влезем ли в темата за съдебната реформа, мисля, че трябва да се обърнем към цялата експертиза на българската научна общност, която да подскаже правилните решения.“

Чолаков посочи още, че разговори за състав на кабинет не са водени. Според него първата задача на контактната група е да подпомогне разговора по политиките. „Започнем ли да постигаме съгласие по определени политики, аз ви уверявам, че най-накрая от само себе си ще излезе и съставът на Министерския съвет. В момента парламентът е по-важен от МС“, подчерта той.

Уточни, че в момента се водят единствено разговори между контактни групи по чисто административни въпроси.

Радомир Чолаков се спря и на решението руският посланик да не бъде поканена на откриването на НС. По думите му този въпрос е трябвало да бъде поставен в контактната група, да бъде консултирано Външно министерство и Министерски съвет и да излезе като позиция на МВнР на Република България, а не като политическа позиция на „Демократична България“.

Относно предложението на ГЕРБ президентът Зеленски да говори пред НС още на първото заседание, Чолаков заяви, че дължим извинение на украинската страна. Припомни случая, когато външният министър на Украйна Дмитро Кулеба не е бил допуснат в залата на НС. „Ние дължим на украинската държава един жест заради тогавашната обида, която нанесохме и на мен ми се струва, че едно изявление на президента Зеленски пред НС би бил един чудесен жест“, допълни той.