Църковните камбани в България бият траурно, депутатите почетоха паметта на Патриарха

България скърби за смъртта на патриарх Неофит. В 8 часа сутринта камбаните на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ започнаха да бият траурно. Камбаните на всички храмове в страната също бият траурно.

Според традицията на Българската православна църква Негово Светейшество ще бъде опят в катедралата, където преди 11 години беше интронизиран за предстоятел на БПЦ. Денят на опелото и на погребението ще бъде обявен и за ден на национален траур. Решението за погребението ще бъде взето днес на извънредно заседание на Светия Синод, а след това правителството ще обяви и ден на национален траур.

На тези траурни служби ще присъства държавното ръководство на България, политици и общественици. Очаква се да пристигнат и православни патриарси и духовни архиереи от цял свят.

Днес се очаква да стане ясно и къде ще бъде погребан патриарх Неофит. Неговият предшественик патриарх Максим беше погребан в Троянския манастир, а патриарх Кирил – в Бачковската Света обител.

Троянският манастир бе любимо място за усамотение на дядо Неофит. Именно там той е подстриган за монах преди 49 години. Най-вероятно той ще бъде погребан в Троянската Света обител.

Със ставане на крака и с едноминутно мълчание депутатите в българския парламент почетоха паметта на патриарх Неофит. В началото на днешното заседание на Народното събрание председателят Росен Желязков помоли народните представители да отдадат почит на Негово Светейшество.

„Вчера загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи, радетел за единство, мир и благополучие. Призовавам ви да почетем с минута мълчание Негово Светейшество и да се помолим за упокой на душата му“, заяви Росен Желязков.

Минути след официалното съобщение на Синода за кончината на патриарха снощи около 23 часа всички партийни лидери изказаха съболезнования за смъртта на патриарх Неофит.

Previous post Гордостта на Кирил Петков Next.e.Go няма да строи завод в Ловеч, фалира
Next post Крият инсулина, за да го изнесат, ДАНС търси къде са препаратите