Христанов: Частни фирми пак са поели товаро-разтоварната дейност на „Капитан Андреево“

Товаро-разтоварната дейност на ГКПП „Капитан Андреево“ незабавно трябва да бъде възстановена на държавата. Това заяви категорично пред БНР бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов – лидер на партия „Единение“.

„Трябва да направят най-накрая видеонаблюдението. ДАНС и службите да проверяват не само служителите на фирмите, но и самите фирми – техните прокси собственици, техните крайни собственици, и да гарантират, че там няма пробити лица. И най-вече съблюдаване на държавния интерес, защото тази товаро-разтоварна дейност – през нея държавата, давайки я на частни фирми, загуби 50 млн. лв. на година срещу 1 млн. лв. разходи за заплати – 1 детска болница на година“.

От декември тези пари отново влизат в частни фирми, обясни Христанов и изчисли, че това са около 4 млн. лв. загуби за държавата на месец. Това са парите от таксите, които плащат 85 хил. камиона, които минават всяка година границата и всеки от тях трябва да бъде разтоварен и натоварен.

„Искаме оставките на хора, които очевидно не могат да си вършат работата и очевидно в техните антикорупционни усилия се провалят“, подчерта той.

„През 2022 г. ясно казахме къде е проблемът на „Капитан Андреево“, експонирайки връзки с организираната престъпност в България и опасността, която представляваше по онова време лабораторията. Тази товаро-разтоварна дейност остана в сянка“, напомни Христанов, който като зам.-министър отстрани частните фирми, върна държавата на границата и тя започна да контролира пестицидите в плодовете и зеленчуците, които влизат в страната, през лаборатория в София. В края на февруари ще бъде открита държавна лаборатория там, но това, според него, не решава проблема:

„Към декември 2023 г., само до преди 2 месеца, всички дейности от момента, в който ги вкарахме – 18 месеца се извършваха от държавата. Товаро-разтоварната дейност вече е върната на частни фирми. Там имаше 2 проблема. Единият – пускане на плодове, зеленчуци и други хранителни стоки с наднормено съдържание на забранени пестициди. Второ – границата на България с Азия и на ЕС с Азия беше точката с най-голям трафик на наркотици“.

Има значение кой отваря и затваря камиона – в момента е частна фирма, която беше върната през декември, изтъкна Христанов и подчерта, че това е начинът, по който се контролира трафикът на наркотици през българската граница.

„Когато отидохме през април на границата, бяхме дръпнати настрана от един висш ръководител на Гранична полиция и той ни каза, че на „Капитан Андреево“ дори чистачката се назначава. Представете си как на терминалите на БАБХ имате не товаро-разтоварачи, а мутри – те отварят камионите, обръщат се към държавните инспектори и им казват „Айде, чупката, напускайте помещението“. Правят си проверките, които искат да си направят, след което затварят камиона и го пускат. Това е което ни притеснява – дали не започва да се случва в момента“.

На 2 август 2022 г., когато стана смяната на правителството – редовното със служебното, едни хора си позволиха физически да завладеят „Капитан Андреево“, смята Иван Христанов. И продължи:

„В резултат на това министър Демерджиев беше принуден да изпрати два взвода жандармерия. За да може да неутрализира тази атака, тогавашният директор на БАБХ, пусна специална заповед, с която каза, че товаро-разтоварната дейност ще продължи да се извършва от държавата. Тази заповед беше атакувана и ВАС услужливо я свали, като каза, че има административни пропуски“.

Според него сегашният директор може да пусне нова заповед, която потвърждава старата, отстранявайки административните недостатъци. Вместо това обаче той връща частните фирми, подчерта той и изказа мнение:

„Когато има такова хлъзгаво поведение, винаги става въпрос за морал, смелост или компетентност, т.е. или подкупи, или те заплашват, или просто нямаш компетентност“.

По думите на бившия заместник земеделски министър, връщането на фирмите на „Капитан Андреево“ е в нарушение на българското и европейското законодателство. Законовата норма казва, че държавата трябва да се приведе в готовност и да изпълнява тази дейност.

„Тази сутрин се уволняват служители на БАБХ, които до вчера са извършвали товаро-разтоварна дейност. Този закон сам по себе си представлява абсурд. Виждаме опит за законодателно замитане на нещата“, смята той.

Според него тук трябва решително действие – акад. Денков да отстрани директора.

Той е категоричен, че от този закон няма никаква нужда: „Ако държавата имаше волята да продължава да извършва тази дейност и тя да бъде гарант, че не минават наркотици през границата, това можеше да бъде направено и без закон“.

Previous post Андрей Новаков е най-влиятелният български евродепутат от ЕНП
Next post Светослав Малинов: Правителството няма да падне заради ДПС