Хиновски: Проектът за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ се превръща в политически

Проектът за нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ се превръща в политически и рискуваме да го провалим. Това коментира пред БНТ Иван Хиновски, енергиен експерт и бивш депутат от „Има такъв народ“. Какво знаят политиците по темата, недоумява той, цитиран от news.bg.

За пример Хиновски даде АЕЦ „Белене“ – проект, който е провален заради политическа намеса. Двете най-тежки условия за един проект са срок и бюджет. „Хюндай“ – фирмата, избрана от депутатите, се справя с тези условия, по мнението му.

Мен ме плаши, че законодателната власт се меси в нещо, което е в прерогативите на изпълнителната власт, изтъкна Иван Хиновски. Неговата прогноза е, че този проект ще бъде провален. Той знае за контакти на политици с фирми относно проекта. Ядрената енергетика е сериозна канава за развитие на зелената енергия, по мнението на енергийния експерт.

Припомняме, миналата седмица по настояване два поредни дни от ГЕРБ/СДС и ДПС парламентът одобри преговори с „Хюндай“ за изграждане на новите мощности в АЕЦ „Козлодуй“, включен в кратката листа на потенциални строителни фирми по проекта. Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и един от ПП.

Срещу решението му в този вид се обявиха от ПП/ДБ, които искаха преговори да се водят и с американската компания „Бехтел“ (Bechtel).

Previous post Ина Лулчева: Задържането на Христо Шопов за 72 часа бе излишно, не е имало оръжие
Next post Людмил Георгиев: Репликите, които си размениха политически лидери, не са и за селска кръчма