Умираме най-много, живеем най-малко, а болниците ни са на ръба

Заради дълг, надвишаващ 77 хиляди лева Белодробната болница във Варна може да остане без ток, а служителите й не са получавали заплати от 10 месеца.

Бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков предположи в ефира на „България сутрин“, че след като от болничното заведение не са плащали възнаграждения и ток, сигурно не са покривани и други разходи.

„Положението, в което се намираме, е ужасяващо тежко. В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация и 77 000 лева дълг са ужасно малко на фона дълговете на останалите болници и задълженията на болниците към гражданите“, смята Андрей Марков от Българската болнична асоциация.

По думите на доц. Спасков Белодробната болница във Варна е получила предупреждение за спирането на тока още преди година.

„През това време не са предприети никакви мерки. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата“, констатира той, като допълни, че трябва да се промени стойността на клиничните пътеки.

В студиото на Bulgaria ON AIR Марков подчерта, че големият проблем на болниците е свързан с недостатъчното финансиране на системата.

„Около 14-15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата“, цитира статистика доц. Спасков. Бившият шеф на „Пирогов“ е на мнение, че е необходим по-добър мениджмънт в болниците.

„В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това – умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание. Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация“, обобщи Марков.