Тънки сметки: Ако 11 депутати ги няма, кабинетът минава

Правителството на професор Габровски е възможно да бъде гласувано, ако не всички народни представители са в залата, прогнозира зам. председателят на НС Кристиян Вигенин от БСП в Ямбол. Той заяви, че 24-мата депутати от групата на БСП ще гласуват против. Броят на присъстващите депутати в залата по време на гласуването на кабинета ще бъде решаващ, тъй като не се изисква квалифицирано мнозинство, посочи Вигенин.

Според него ГЕРБ, ДПС и “Български възход” заедно имат 115 депутати при пълна мобилизация, което означава, че със 115 гласа това правителство може да мине. “Т. е., ако 11 отсъстват, тези 115 могат да направят правителство. Предстои да видим кои депутати няма да са в зала тази седмица, това също ще даде някаква индикация”, заяви Вигенин.

ПГ на ГЕРБ гарантира пълна подкрепа в пленарна зала, заяви председателят ѝ Десислава Атанасова. Тя бе категорична, че ГЕРБ за пореден път направи своя избор да постави държавата пред интереса на партията. Това трябва да бъде оценено от всички”.

Междувременно проектокабинетът излезе с декларация, че ще следва ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика и на политиката за сигурност и отбрана.

Посочени са седем приоритети на проектокабинета: разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., постигане на политически и обществен консенсус за съдебна реформа, противодействие на корупцията и повишаване на сигурността на гражданите; провеждане на ключови реформи, включително чрез План за възстановяване и устойчивост; приемане на България в Шенген; присъединяване към Еврозоната през 2024 г., постигане на енергийна независимост, увеличаване на националните отбранителни способности в рамките на колективната отбрана на НАТО и ускорена модернизация на въоръжените сили.