Тома Биков: Наблюдавам пасивност от страна на ДБ, ходят след ПП по инерция

Промените в Изборния кодекс са нещо, което се случва прекалено често. Невинаги напълно обмислено. Това, което ние правим е да защитим една теза, която отстояваме от година и половина – да имаме смесено гласуване, докато не се намери по подходящ вариант, така че всички български граждани да могат да упражняват правото си на глас. Това коментира Тома Биков от ГЕРБ в ефира на БНТ.

На вчерашното заседание приехме идеи на „Демократична България“, които бяха добри. Оставането на флашките, като ни предложиха защитни механизми по тази линия. Този разговор трябва да продължи. Колегите от „Продължаваме промяната“ демонстрират нещо средно между параноя и тотално неразбиране на тези процеси. Слушах дебата, не взех думата, защото ми се струваше безсмислено да се говори. Те тръгват така, че все едно всяка промяна означава фалшификация, кражба. След това започнаха да си правят реплики на изказвания, които нямат общо с изказванията. Това е ексцентрично поведение, което няма смисъл. Те живeят с мисълта, че светът е започнал през 2020 г., появили са се и имат правото да кажат кое е добре, кое е лошо. Наблюдавам пасивност от страна на „Демократична България“. Те ходят след „Продължаваме промяната“ по инерция. Явно и те не са в състояние да ги спрат, когато са тръгнали да свършат някоя беля, заяви Биков, цитиран от novini.bg.

Относно продължителните заседания на Народното събрание, депутатът посочи: Ако промените в Изборния кодекс в рамките на работния ден (9.00 – 14.00 часа) означава парламентът да бъде блокиран поне за две седмици.

Той коментира и изказванията от страна на „Продължаваме промяната“ за сбъркани протоколи по време на предишни избори.

Протоколите са сбъркани защото са сложни. Тук трябва да се мисли как да се опростят. Над 150 000 души участват в изборния процес. И точно заради това протоколите не могат да бъдат фалшифицирани, смята Биков.

Според него съставянето на правителство е стъпка към решаването на политическата криза, но не е всичко.

С „Демократична България“ нямаме съществени разлики по основните въпроси. „Демократична България“ в предишното редовно правителство не успяха да постигнат една своя политическа цел. Те постигат определени техни цели в сегашния парламент – военната помощ за Украйна, купуването на F-16. Те предлагат три условя за участие в правителство. Стабилизиране на публичните финанси – нещо, което „Продължаваме промяната“ отказва. Ако се вгледаме в по-големите неща има възможност за диалог с тях, подчерта Биков.

По думите му е редно ГЕРБ да предложи кабинет, когато получи първия мандат. И добави, че според него формулата правителство на малцинството е рискова и сложна и се „учудвам се на колегите от „Продължаваме промяната“, които имат самочувствието да предложат правителство на малцинството, след като беше свален техният редовен кабинет“.