Ток, газ, инфлация: Зимните почивки с 30 на сто по-скъпи този сезон

Със средно 30 на сто по-скъпи са офертите за зимна ваканция в големите ни курорти в сравнение с преди година. Това показва проверка в сайтове за групово пазаруване, онлайн посредници за настаняване и хотелски сайтове. Ако не държите на допълнителни екстри и бихте се задоволили само със стая, в която да пренощувате в Банско в средата на декември или на януари, тогава ски ваканцията ви може да излезе и едва около 210 лева на човек за седмица или 420 лева за стая, показва търсене на оферти за зимна почивка онлайн.

При това в офертата е включена и закуска. Ако обаче искате да сте в хотел с поне 4 звезди, цената за двама възрастни средно излиза около 1000-1300 лева, а може да достигне и до 4500 лева за седмица, ако търсите просторен апартамент вместо стая.

В Боровец в средата на януари двама възрастни трябва да платят за едноседмична ваканция минимум около 1000 лева за седмица, като офертите за тази цена могат да имат или да нямат включена закуска. В четиризвездните хотели цената за същия пакет може да струва за двама и 3200 лева, отново само с включена закуска. В Пампорово за същия период цените започват от около 600 лева за двама и стигат до около 2000 лева за хотел с 5 звезди без включени хранения.

Повечето оферти за зимните курорти през тази година предлагат именно пакети само с включена закуска, рядко и вечеря, а “ол инклузив” пакетите се предлагат едва от няколко места за настаняване в целия курорт.

Причината е, че по този начин собствениците се опитват да компенсират растящата инфлация и да тушират влиянието на цените на газа и тока в ценообразуването на пакетите им. Така те вдигат цените възможно най-малко, така че да им излиза сметката, но от офертите отпадат екстри, които преди са били включени.

Заради спецификата на ценообразуването ски ваканцията за чуждите туристи, клиенти на чужди туроператори и посредници излизат значително по-евтини в сравнение с това, което плащат българските крайни клиенти, показва още проверка. Цените за зимните ни курорти се договарят с големите международни туроператори, които купуват големи обеми от хотелското настаняване в още края на предходния сезон. Затова и подписаните контракти с тях са за цени с от 20 до 50 на сто по-евтини от това, което днес могат да резервират крайните клиенти, след като през последната година разходите на собствениците нараснаха значително, обясниха за “Труд” представители на бизнеса.

Затова и една част от хотелите в големите ни курорти все още се чудят дали да работят тази зима, въпреки че сме в навечерието на ски сезона, обясниха собственици, пожелали анонимност. При договорена изцяло база на Боровец например при миналогодишните цени с туроператорите отварянето на обекта означава да се работи на пълна загуба, твърдят от бизнеса. Затова и вместо да посрещат гости част от хотелите в зимните ни курорти през тази зима ще предпочетат да не отварят или пък да ремонтират базата си и да инвестират в нови енергоефективни начини на отопление.

Особено големи са разходите за спа хотелите, които трябва да отопляват басейни, парни бани, сауни и кътове за релакс, които имат избор или да вдигнат цените и да се надяват, че пазарът ще ги приеме или да затворят, обясниха от сектора. Затова и от бизнеса се надяват на компенсации за тока и газа от страна на държавата през следващата година.