Телефон 112 и ще ни вижда, докато звъним за помощ

Телефон 112 ще „вижда“ точната локация на обаждащия се по мобилен телефон с точност до 50 метра. Това следва от публикувано за обществено обсъждане проекторешение на Комисията за регулиране на съобщенията, с което се задават критерии за точността и надеждността на информацията за местоположението на обаждащите се.

По закон мобилните оператори са длъжни в реално време да предоставят информация към служба „112“ за местоположението на лицето, набрало националния номер за спешни повиквания, пише Телеграф.

За повикване от фиксирана линия (домашен или офис телефон) местоположението на обаждащия се ще се определя от физическия адрес на крайната точка на мрежата.

При спешни повиквания от мобилни наземни мрежи обаче информацията за местоположението на обаждащия се ще трябва да бъде предоставяна с точност до 50 м по хоризонталата. Информацията ще се предоставя само на съответните центрове за приемане на спешни повиквания в момента, в който повикването достигне до тях.

Целта е от спешния телефон максимално бързо да насочат спешните служби за реакция към точното местоположение на обаждащия се дори и в случаи, когато самото лице не може да обясни къде точно се намира.

Причините за това може да са тъмнина, загуба на съзнание, амнезия, изоставяне след отвличане, изгубване в планината и др. Правилата ще важат и за автоматичните системи за набиране на тел. 112 при катастрофа, които се инсталират във всички произведени след март 2018 г. в ЕС автомобили.

Така дори и при изпаднал в безсъзнание водач и пътници от тел. 112 ще виждат къде точно се намира автомобилът, който автоматично е извършил обаждането.

Previous post Осем двойки се женят в Пловдив в Деня на влюбените
Next post Нинова: Вместо ротация, се разглобявайте, за да има бъдеще за България