Татяна Дончева: ДПС и партията на Янев ще подкрепят кабинета „Габровски“

„ДПС и партията на Стефан Янев („Български възход“) ги броя в подкрепа на кабинета „Габровски“. Заедно с ГЕРБ-СДС ще станат 115 депутати. Въпросът е колко ще бъдат твърди другите в парламента. Сигурно първо ще се преборят за тайно гласуване на правителството. Смятам, че ще опитат, но не мога да дам прогноза за успех“. Този коментар направи пред БНР Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“.

„ГЕРБ смятат, че като правят примамки към лявото, към дясното, в центъра, извън центъра, към бизнеса и други влиятелни среди някак ще се доберат до някакви гласове, които не им стигат. Очевидно е, че не се търси никаква идентичност, никакъв ангажимент за програма с цели и задачи“, каза още тя.

По думите ѝ в подбора на кадрите в предложения състав на правителството се вижда стилът на Бойко Борисов, но подчерта, че не намира това за ненормално:

„Не виждам нищо укорително в това, че партия ГЕРБ, мъчейки се да си реализира мандата, избирайки един човек, който не е емблема на партията, но е уважаван човек, да се мъчат да му помогнат със състава на кабинет. … Всички са наясно, че това е кабинет на ГЕРБ, който е промотиран като граждански. В този кабинет има хора с професионален капацитет, но обстоятелството, че ГЕРБ е надянала овча кожа, ще спре ПП, ДБ и БСП да дадат подкрепа“.

Заради предстоящите през есента на 2023 г. местни избори ПП няма да се качат в една лодка с ГЕРБ.

Според Татяна Дончева проектокабинетът на проф. Николай Габровски показва, че идеи и идеологии нямат значение, а „всичко е мултифункционално, всичко е едно и също, само му сменяте дрешката“:

„Щом едни хора могат да бъдат министри във всякакви правителства, значи вече може всичко. В името на това да сме началници“.

„Имам отношение към културата и много по-сериозно от тези, които са членове на комисията по култура“, така Дончева обясни мястото ѝ в УС на Националния дарителски фонд „13 века България“.