Страхил Делийски: В следващите два месеца ще се върнем с 2 г. назад

При всички положения отиваме на избори, поне това е прочитът, който дава политическата ситуация от вчера и днес. Никой от политическите лидери не даде ясна заявка, че може да се сформира правителство с втория мандат. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ политологът Георги Киряков.

Те ни връщат поне преди девет месеца, ако не и по-назад. Отново сме в ситуация, в която нямаме правителство, както и в ситуация, в която президентът ще се върне в политическия процес, заяви политологът Страхил Делийски.

По думите на Киряков, след конституционните промени вероятно ще има служебен кабинет, който ще е изцяло на ГЕРБ. Президентът вече се дистанцира от служебния кабинет. Това означава, че ГЕРБ ще правят предсрочните избори, посочи политологът.

Президентът има роля в служебния кабинет. Това, че той няма да бъде съставен от него, не означава, че няма да бъде консултиран с него. С развалянето на сглобката президентът е вкаран в политическия процес. Това служебно правителство ще очертае поне контурите на бъдещите мнозинства, коментира Делийски.

Георги Киряков отбеляза, че без „Продължаваме промяната – Демократична България“ ГЕРБ нямат мнозинство в парламента и ще трябва да търсят друго, което ще спъва работата на евентуалното следващо Народно събрание.

Публиката иска да чуе какво се случва с властта и как тази власт ще произведе някакъв позитивен резултат. Когато нещо се е счупило, последното нещо, което ни интересува, е кой го е счупил. Затова ние трябва от днес да знаем какви ще са вариантите за следващо правителство, заяви Страхил Делийски.

Имайки предвид, че сме обречени на коалиционни управления, няма как да знаем това. Това ще стане ясно при разговори след едни бъдещи разговори. Пак ще трябва да се преговаря и да се сключва коалиционно споразумение, каза Киряков.

Моето мнение е, че в следващите два месеца ще се върнем с две години назад, посочи още Делийски.

Previous post Станислав Балабанов: Кирил Петков е готов на всичко, за да е на власт
Next post ЕК отпуска на българските земеделци 86,9 млн. евро помощ заради Украйна