Ставаме „смарт“: Печелим от продажба на ток от фотоволтаик върху блока

Собственици на апартаменти в блокове ще зареждат електромобили с ток, произведен от фотоволтаици върху покрива на сградата, и така ще печелят пари. Това предвижда програмата “Енергийни Общности в етажната собственост”, чиято цел е бърз ръст на Смарт енергетиката в полза на хората.

Целта е да бъдат разписани правила, които да улеснят поставянето на фотоволтаици на покривите на жилищните сгради и на термопомпи край блоковете, както и изграждането на зарядни станции за електромобили пред входовете на кооперациите. Програмата е написана от Българската камара на умните мрежи с председател Стефан Абаджиев и “Съюз Такси” с председател Кирил Ризов във връзка с новия Закон за насърчаване на електрическата мобилност, който е разработен под ръководството на Министерство на иновациите, пише „Труд“.

Целта на програмата е да бъдат създадени условия за реализиране на доход от етажните собствености чрез поставяне на фотоволтаици на покривите и термопомни в прилежащите терени на блоковете. Това може да стане, ако етажните собствености могат да продават произведената от тях електроенергия чрез зарядна станция за електромобили, поставена пред блока. По този начин собствениците на апартаменти ще печелят, а собствениците на електромобили ще имат достъп до повече зарядни станции с по-евтина електроенергия.

За да стане всичко това възможно е необходимо да бъдат съкратени сроковете и да бъдат премахнати препятствията за бързо съгласуване или разрешаване на няколко типа строителни дейности, свързани със зелената енергия. Сред тях са изграждане на фотоволтаични инсталации на покриви и фасади; изграждане на термопомпени инсталации и локални топлопроводи за доставка на топлинна енергия между съседни имоти; поставяне на частни станции за зареждане на електромобили с публичен достъп на общински паркоместа и в частни имоти.

Непосредствените ползи за общините от всичко това ще бъде ръст на производството на евтина собствена електроенергия и топлинна енергия от ВЕИ; подобряване на финансовото състояние на етажните собствености и оттам – подобряване на поддръжката на блоковете; намаляване на зависимостта на транспортните услуги от цените на горивата; намаляване на разходите за транспорт; бързо увеличение на електрическите автомобили и оттам значимо подобряване на качеството на въздуха.

Авторите на програмите “Енергийни Общности в етажната собственост” и “SMART Електромобилност 2026”, за която “Труд news” вече писа, планират да ги представят пред общинските съвети в страната. Те вече са поискали от кмета на София Васил Терзиев да направят презентация пред Столичния общински съвет.

Previous post Добра новина: Свалят лихвите по банковите кредити
Next post Със 160 бона строители мамят баща на дете с аутизъм