Спасителят на изоставеното бебе от Айтос всеки ден проверява как е

Дамян Тодоров от Айтос е мъжът, който на 25 август откри пред дома си изоставено новородено момиченце. Случката с бебето ще остане за цял живот в съзнанието на айтозлията, казва той. Дамян разказа, че във въпросния ден, както обикновено се е прибирал по обед от работа, за да се нахрани.

„Бяхме с колегата в буса. Той забеляза, че пред входната ми врата има пелени. Аз бях много гладен и не обърнах внимание. Когато слязох от колата се загледах и помислих, че е оставена кукла. Реших да я преместя, но когато се приближих, детето се размърда и леко се отви. Видях, че е малко, но изобщо не разбрах, че е новородено.

По него имаше пръст и корички от дърво. Чак тогава осъзнах, че това всъщност е дете. Много се притесних, исках то да е здраво и добре. Зачудих какво да правя и първата ми реакция беше веднага да звънна на 112.

Докато чаках да дойдат, взех чадър от вкъщи и го сложих, за да не пече слънце на детето. Полицаите пристигнаха много бързо, след това и Спешната помощ“, спомня си стъпка по стъпка Дамян.

Той е родом от Айтос. 11 години е работил в Кипър и 1 в Испания. Миналата година се прибира в родния град, където работи в сферата на услугите. Близо три седмици след случката, Дамян не е спира да се интересува от състоянието на малката Антония.

„Вчера пак говорих с полицаите. Казаха, че бебето е добре и че още не могат да намерят майката. Много съжалявам, че няколко дни преди да попадна на детето, не монтирах камерата, която бях купил. Ако го бях направил, щеше да се види кой точно го е оставил. Хората постоянно ме разпитват и отново и отново разказвам историята. Животът е странен!“, казва още Тодоров пред „Грамофона“.

Спасителят на малкото момиченце му пожелава да порасне много здраво. Дамян повече от всичко очаква след време първата среща между него и Антония.