Совалки до последно за председател на 48-ото НС

Все още няма ясна индикация как ще се казва председателят на 48-ото Народно събрание, който народните представители трябва да изберат след полагане на клетва в сряда, когато е свикано и първото заседание на новоизбрания парламент. Това дадоха да се разбере висши служители от администрацията на парламента, които в момента подготвят официалната програма за откриването на първата пленарна сесия.

От ГЕРБ вече обявиха нееднократно, че за поста ще предложат юриста Росен Желязков, който е с голям административен опит, а хората на Бойко Борисов залагат много и на диалогичността на колегата си.

Останалите партии все още не са дали ясен знак и излизат от темата витиевато, което пък оставя отворен въпроса дали Желязков ще бъде подкрепен за поста извън ГЕРБ.

Първото заседание на 48-ото Народно събрание трябва да бъде открито от доайена сред новоизбраните депутати, който сега се оказа скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов.

Конституционалисти коментираха пред “Труд”, че изборът на председател на парламента е неразделна част от конституирането му, а именно – свикването на Народното събрание, клетвата на новоизбраните народни представители и изборът на председател.

Според чл. 76, ал. 3 от Конституцията, председател и заместник-председатели на парламента се избират на първото заседание на Народното събрание.