Скъпи времена: Месото и млякото ни излизат вече златни

Цените на млечните продукти, месото и колбасите тръгнаха толкова рязко нагоре, че от основни храни се превърнаха в деликатеси, все по-недостижими за хората с ниски доходи.

Кашкавалът и сиренето на едро за година са поскъпнали рекордно, съответно с 5,41 лв. за килограм (+46,12%) и с 3,89 лв. (+51,45%), показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Кравето сирене обичайно е над 14–15 лева, кашкавалът – 16, а в някои магазини достига дори до 25 лева.

С 12 на сто ще падне производството на краве мляко в периода 2021–2025 година спрямо 2016–2020, сочат прогнозите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство – САРА, към Института по аграрна икономика. През 2025 г. според оптимистичния сценарий ще имаме 780 хиляди тона краве мляко, за сравнение през 2000 г. сме произвели 1,2 милиона тона, пише в. Филтър.

От години българските производители на сирена и кашкавали основно разчитат на вносна суровина, но и в ЕС се наблюдава намаление на обемите на млякото. От януари до август тази година то е по-малко с 0,6% спрямо същия период на предишната година. Но по-същественото е, че цените буквално летят нагоре. От август 2021 в продължение на една година изкупната цена се е повишила с цели 43%. Движението нагоре продължава – през август – с 2,5%, а през септември – с 1%. Суровото краве мляко на спот пазара Лоди в Италия през октомври остава 0,70 евро за литър.

Според Изследователския институт по храни и аграрна политика (FAPRI-MU) намалението на млечните животни, съчетано с нарастващите разходи за фуражи и торове, ще доведе до трайно свиване на производството на краве мляко в Евросъюза. По-високите екологични изисквания също ще ограничават развитието на фермите. Последствията от КОВИД-19 и войната в Украйна ще задълбочават кризата. Колебанията във вноса на Китай пък предизвикват несигурност на глобалните пазари. Всичко това подкрепя прогнозата, че изкупната цената на млякото в ЕС ще продължи да нараства.

За България това означава още по-скъп внос на суровини за преработващата ни промишленост. У нас има и друг проблем – над 2 пъти поскъпват сиренето и кашкавалът от мандрата до витрината на магазина. Това е шокираща разлика в сравнение с останалите европейски държави. У нас производството е твърде разпокъсано, неефективни са веригите на доставки, а прекупвачите преследват големи печалби.

До септември цените на говеждото и телешкото месо у нас са се увеличили с 43% на годишна база. Очаква се средната изкупна цена да е 6,25 лева за килограм, сочат данни на САРА. По-високото ниво отразява освен растящите разходи за ресурси, но и ускореното изравняване на вътрешните с европейските цени. Проблемът е, че доходите ни сериозно изостават в сравнение с останалите държави от ЕС.

С 63% ще е по-скъпо говеждото и телешкото месо, с 50% – пилешкото, с 31% агнешкото и с 24% свинското в периода 2021–2025 г. спрямо предишните пет години. Причина за това са растящите разходи и като резултат намаляващите стада.

Свинско с изтекъл срок, развалена риба тон, водка менте, фалшиви витамини и всичко това насред Европа, континента, който е с претенции за строг контрол върху храните. Оказва се обаче, че зад фалшифицирането им стоят престъпни групи, които обръщат огромни суми пари в храни, опасни за здравето на потребителя.

Конфискувани са около 27 000 тона незаконни храни и 15 милиона литра фалшиви напитки, включително алкохол и вино – това е един от резултатите от операция OPSON XI, насочена срещу измамите с храни и напитки в цяла Европа и координирана от Европол. Разбити са 8 престъпни мрежи и са издадени 80 заповеди за арест, 137 лица са предадени на съдебните власти.

Мащабните действия са проведени в периода декември 2021 – май 2022 г., но бяха оповестени миналата седмица.

Незаконните храни и напитки са сериозна заплаха за гражданите, които често не знаят, че консумират отровни продукти. За да открият престъпни дейности, националните власти са проверявали митническите зони, физически и онлайн пазари, веригата за доставка на храни.

Българските власти са конфискували 6000 литра напитки, основно вино, и 37 тона нелегални храни. Разбита е незаконна кланица за свине. При друго разследване са открити нерегламентирано изхвърлени животински отпадъци.

Италианските карабинери са задържали собственици на винарна, които продават подправени вина. В някои от тях са добавяли вода и захар, в други – естествени аромати, които изобщо не отговарят на рекламираното качество. Италианските власти са заключили винарната, конфискували са 11 моторни превозни средства и 1 милион литра вино.

Испански полицаи пък са разбили престъпна мрежа, продаваща модифицирана гардения, представена като изключително скъпата подправка шафран. Заподозрените са внесли екстракта от Азия. Националните власти са разследвали 3 компании, арестували са 11 души и 10 000 кг екстракт от гардения, който, ако се продава като шафран, би струвал около 750 000 евро. Забелязва се нова тенденция: все повече подправки се фалшифицират и разпространяват нелегално.

Португалските власти, които отговарят за безопасността на храните, са провели операция срещу нелегална кланица. Служителите са нахлули в две къщи и са открити 60 нелегално заклани прасета. Обектите са били без лиценз, с лоши хигиенни условия и без ветеринарен контрол. При други операции е иззето конско месо с изтекъл срок на годност, което е било насочено към търговската верига.

Във Франция, Италия и Швейцария са взимали проби от риба, за да се установи дали указанието за „свежест“, обявено на етикета, е „вярно“.

Резултатите са показали, че става дума за сериозна измама.