Скандалът! Кирил Петков: Когато говори Лена, все едно говоря аз!

Слави Трифонов вади тайни от коалицията, връща се на екран с “Нещо лично”: Ще бъда директен! Кирил Петков овластил Лена Бориславова далеч отвъд нейните правомощия като началник кабинет на министър-преседателя и предупредил коалиционните партньори, че казаното от нея е като премиерска дума.

Тайните на краткото управление на четворната коалиция на “Промяната” с участието на ПП, БСП, ДБ и ИТН ще станат явни, след като лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов след дълга пауза отново ще е в телевизионния ефир на 7/8.

Първият епизод на “Нещо лично” беше излъчен в понеделник от 22.00 часа, а идеята на формата е Трифонов да разказва за неизвестни или за малко осветени събития от участието му в политиката, казаха пред “Труд News” от ИТН.

В премиерата на “Нещо лично” Слави Трифонов разказа за това как самият той, а и вероятно останалите коалиционни партньори, са разбрали за незаконния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов – от съобщение по телефона на Кирил Петков.

“Арестувах Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова, Севделина Арнаудова” – пише вечерта на 17 март бившият вече министър-председател Кирил Петков до лидера на “Има такъв народ”.

Слави Трифонов признава, че телефонът му не бил до него, а съобщението е получил докато вечеря в ресторанта на затворен комплекс в един от столичните квартали, където пък живее бившият финансов министър Владислав Горанов.

“В момента, в който излизам, установявам, че около ресторанта е пълно с полиция, което много ме изненада. Попитах моите сътрудници, с които общувам и вечерям, за какво става въпрос. Оказа се, че там, където вечерям, живее бившият министър на финансите Влади Горанов. Тогава разбрахме, че по новините са казали, че започват арести на Бойко Борисов, Влади Горанов и Менда Стоянова. А аз не съм с телефона си”, разказа Трифонов и призна, че всички подробности ги е научавал от новините като зрител.

“Толкова важен казус, който може да се отрази на всички коалиционни партньори, аз разбрах от sms, получен от Кирил Петков. Мисля, че същото е валидно и за останалите коалиционни партньори. Дали са говорили предварително или са получили информация, аз не зная. Но вероятно не са”, каза Слави Трифонов.

Предаването с лидера на “Има такъв народ” ще е три пъти седмично – в понеделник, сряда и петък, на следващия ден ще бъде публикувано във фейсбук страницата, а интервютата със Слави Трифонов са на зам.-председателя на ИТН и едно от известните лица на телевизия 7/8 Тошко Йорданов.

“Бойко Борисов ми прилича на Джим Кери – така е щастлив, че отново е бог! Какво значение има, че са го арестували тия двамата”, каза още по време на премиерата на “Нещо лично” Слави Трифонов. И припомни, че ИТН имат заслуга ГЕРБ да не са на власт след 10 години управление: “Това е факт, само че това заглъхна, че всъщност ние свалихме Бойко Борисов след 10 години”.

“Аз съм директен, прям и брутално откровен почти винаги. Като казвам почти винаги, имам предвид, че понякога трябва да има дипломация, колкото и да не съм дипломатичен типаж. Това е миловидният начин да кажеш, че не съобщаваш точно истината. Но така са и държавите, иначе нямаше да има дипломатически отношения и всички щяхме да се избием. Така че дипломацията е необходима в умерени рамки при мен”, каза още лидерът на “Има такъв народ”.

Финансистът Любомир Каримански беше номинация на “Има такъв народ” за шеф на БНБ, но от “Промяната” се обявиха против него.

Тази сряда в “Нещо лично” Слави Трифонов ще разкаже подробности около последния си разговор с Кирил Петков. Темата е коментарите за нов управител на БНБ. От “Има такъв народ” за поста номинираха финансиста Любомир Каримански, но в последния момент от “Продължаваме промяната” издигнаха Андрей Гюров.

Напрежението около номинациите стигна до там, че Каримански подаде жалба в полицията заради заплашителен sms: “Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага и нямаш представа колко ще бъдат сериозни”.

Точно кандидатурата на Любомир Каримански за поста е станала причина за последния телефонен разговор между Слави Трифонов и Кирил Петков. Тази вечер лидерът на ИТН ще разкаже подробности около споровете на бившите управляващи около фигурата на нов гуверньор на БНБ. От “Промяната” всячески настоявали Каримански да не застава на поста. Натискът започнал от самия Каримански, преминал през цялата парламентарна група на “Има такъв народ” и накрая се стигнало до звънене на Слави Трифонов.

След въпросната вечер, когато се провежда разговорът между Петков и Трифонов, Слави спира да вдига телефона на съпредседателя на “Продължаваме промяната”.

“Кирил Петков ме включи на спикер, казах му, че не искам да говоря така, но той вече ме беше включил и с него бяха Корнелия Нинова и Христо Иванов”, каза Слави Трифонов.