Силната буря изкорени дървета и спря тока в Солун

Няколко района на втория по големина град в Гърция Солун останаха без ток, докато властите на остров Скопелос трябваше да затворят училища след обилни валежи през нощта в региона, съобщи гръцката държавна информационна агенция AMNA.

Метеорологичната система с ниско налягане, идваща от Италия, наречена „Ариел“, обхвана гръцката област Македония, Източна Тесалия, съседните Спорадски острови и части от остров Крит в сряда, а в четвъртък се очаква дъждовете да продължат.

Общините Лагадас, Волви, Ореокастро, Термаикос и Терми са без електричество, докато екипите на гръцкия оператор на електропреносната мрежа DEDDIE работят за отстраняване на щетите. Спирането на електрозахранването доведе и до спиране на водата в община Термаикос.

Изпратени са и общински екипи, които премахват падналите по време на силната буря дървета от улиците.

В Скопелос бурята повреди хеликоптерната площадка на острова, прекъсвайки нейната работа и причини щети на селската пътна мрежа, докато някои къщи и складове бяха наводнени.

Училищата останаха затворени в четвъртък поради наводнение, тъй като водата проникна през покрива или прозорците по време на обилните валежи.