СДС на 33: Синята партия остава символ на демократична промяна

Днес се навършват 33 години от създаването на най-старата дясна партия – Съюза на демократичните сили. В историята синята партия остава символ на голямата промяна в българския преход и на преминаването от тоталитаризъм към демокрация.

Коалицията „Съюз на демократичните сили“ е създадена на 7 декември 1989 г. Учредители са десет организации, сред които „Клуб за подкрепа на гласността и преустройството“, „Екогласност“, „Независимо студентско дружество“, КТ „Подкрепа“.

СДС се ръководи от Координационен съвет, за чийто пръв председател е избран Жельо Желев. От януари до март 1990 г. СДС участва в „Кръглата маса“ като опонент на БСП.

Следват мигове на ентусиазъм и възторг. Едва ли има съвременник на прехода, който да не помни големия митинг на СДС на Орлов мост през юни 1990 година. СДС печели изборите през 1991 г. и създава първото си правителство, начело с Филип Димитров.

През 1995 г. лидер на СДС става Иван Костов. През 1997 г. оглавяваната от СДС коалиция ОДС печели изборите и създава правителство, което има пълен мандат.

След 2001 година настъпват процеси на разцепление в СДС. От него се отделят „Демократи за силна България“ и „Съюз на свободните демократи“. Сменят се осем различни председатели, сред които Надежда Михайлова, Мартин Димитров, Божидар Лукарски, Петър Стоянов.

33 години, коалицията ГЕРБ-СДС внесе за поправка в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен бе внесено за разглеждане в Народното събрание. Сред вносителите са бившите външни министри Даниел Митов и Екатерина Захариева, Делян Добрев и лидерът на СДС Румен Христов. Мотивите им са, че 33 години след падането на комунистическия режим процесът на декомунизация още не е приключил.

Вносителите предлагат административните сгради, училища и университети, културни учреждения и други обществени сгради да са задължени да имат табела с надпис „Комунистическият режим и дейността на БКП в България са обявени за престъпни“. Ако такава липсва, ръководителите на учрежденията ще бъдат глобявани с една брутна месечна заплата.