Свършват регистрационните табели „РВ”, какво следва за пловдивчани?

Сериите на регистрационните номера за автомобили в Област Пловдив вероятно ще се изчерпат до края на следващата година, смята читател на TrafficNews, което неизменно води и до въпроса „какви ще са новите табели за Пловдив”.

Причина за това е нарастващия темп на новорегистрирани МПС-та в областта, което ще доведе до нова „милиционерска главоблъсканица“ с нуждата от измислянето на нов код за гр. Пловдив, който да замени сега съществуващия „РВ”.

Най-вероятният бъдещ такъв би бил „РМ“, по примера на столицата София, които през 2014 г. замениха втората буква от своя втори изчерпан код „СА” със следващата подред буква – „СВ“. Макар да няма точно определено правило каква да е следващата буква, то е ясно, че регистрационните табели за отделните области не трябва да са близки с вече съществуващи и да въвеждат в заблуждение.

Според читателя, за да се избегне толкова скорошната нужда от промяна на областния код на Пловдив, то от Областната дирекция, Сектор „Пътна полиция” в града под тепетата трябва да последват примера на своите колеги-професионалисти в КАТ – София, които през март тази година взеха решение на местно ниво, с което разшириха обхвата на възможните буквени комбинации с добавянето на буквата „Е” като втори възможен символ в сериите на автомобилите, регистрирани в столицата.

Ако се вземе същото решение като това в гр. София, от ръководните органи в структурата на КАТ – Пловдив, за регистрацията на МПС-та, то това ще даде още време на сегашното буквено означение на града ни и ще разреши, за поне няколко години напред, предстоящия проблем с изчерпването на възможните комбинации, като се добавят цели нови 9 възможни серии с втора буква „Е”, по примера на столицата София.

В момента се обсъжда проектонаредба за цялостна промяна на регистрационните номера на автомобилите. След като бъде готова, тя трябва да премине на обсъждане през няколко дирекции на МВР и да се изготви доклад, който да се съгласува с министерството на транспорта.

Ако това се случи, тя ще бъде качена в сайтовете на двете министерства за обществено обсъждане, след което ще се публикува за обнародване в държавен вестник.

Подобна цялостна промяна би уеднаквила всички регистрационни номера, което би елиминирало опити за злоупотреба и дискриминация спрямо автомобили от различни области. Например автомобил с регистрация „РВ” да бъде спрян в столицата, защото е от друга област.