Родственик на Левски разкри: Карловка е ушила знамето на Априлското въстание

Нови документи, които разкриват важни исторически събития, участието на карловци в тях и техните съдби представи родственикът на Васил Левски Стефан Караиванов. Папката, съдържаща над 600 страници, както и предмети и части от оръжие от времето на Апостола, вече са подредени във временна изложба в Историческия музей в Карлово.

На ценната находка потомъкът на Караивановия род попаднал случайно, докато разчиствал един от многобройните долапи в наследствената къща в Карлово, строена в средата на 19-ти век. Оказа се, че нашата къща пази стари документи, вещи, предмети. Строена е преди повече от век и половина и постоянно ни изненадва със скривалища, долапи, скрити помещения, разказва Стефан Караиванов. През турско е трябвало да има такива места в къщата, както и тайни тунели и изходи за бягане. Докато почистваме разни части на къщата и когато ремонтираме, излизат такива ценни „находки“, обяснява той.

Стефан Караиванов живее в къщата на своя прапрадядо Васил Караиванов – първи братовчед на Васил Левски, негов съратник, учредител на Карловския революционен комитет заедно с Апостола, опълченец в Руско-турската освободителна война, а след освобождението от османско робство – първият демократично избран кмет на Карлово. Архивът, на който попаднали със съпругата му, съдържа списъци и описи на Карловското поборническо опълченско дружество, на Централното поборническо опълченско дружество „Шипка“, писма, протоколи.

Един от тези документи удостоверява, че знамето, с което е обявено Априлското въстание в Панагюрище е ушито от карловката Мария Ганева, дъщерята на Ганьо Маджареца – съратник на Васил Левски, обяви Стефан Караиванов. Мария ушива две знамена – едното е по поръчка на Апостола и е за Карловския революционен комитет. Другото знаме е за панагюрци.

Известна е срещата на Панайот Волов и Георги Бенковски с моя прапрадядо Васил Караиванов, тя става в Караивановия хан, който е бил точно срещу къщата на Левски. На тази среща Васил Караиванов им предава това знамето. И както се знае, въстанието избухва малко по-рано от предвидената дата, а тогава Райна Княгиня не била готова с нейното знаме, разказва Стефан Караиванов.

И така, първата пушка в Панагюрище гръмва със знамето на Мария Ганева от Карлово. Сред тези над 600 страници е и документиран разказ на опълченец от Карлово, за спасяването на Самарското знаме. В него точно се посочва, че след като знаменосецът е бил прострелян, по заповед на командира на знаменосната рота всички се събират около простреляния и знамето преминава от ръка на ръка докато бъде изнесено от мястото сражението. Този документ също е показан във витрините на Историческия музей в Карлово.

Къщата на Васил Караиванов, в която живея наистина крие част от историята на България, която надавам се, да продължавам да откривам, споделя Стефан Караиванов. Документи, оръжие, предмети са били укривани дълго време по различни причини. Имаше години, когато нашият род не беше добре приет и затова документи и други вещи са били скрити, за да не бъдат иззети и унищожени, обяснява родственикът на Левски.

Той намерил стик на пушка, която най-вероятно е била на Васил Караиванов – той се е бил в три войни. Намерили мастилницата и писалката му. Семейството попаднало и на уреди, с които са се правили патрони. Навремето в салона на къщата, който сега е нашият хол, под миндера е имало много оръжие, което е било купувано по времето на Карловския революционен комитет, основат от Васил Левски, продължава разказа Стефан Караиванов. Това оръжие е било предназначено за въстанието, което се е готвило, за да се освободи България.

Само че след 9 септември 1944 г. някой докладва на милицията, че в тази къща има оръжие. Баба ми е била арестувана, оръжието е иззето, макар да е било старо, отпреди около 60 години, не е било върнато на собствениците. По спомените на мои близки роднини е имало една пушка, която най-вероятно е принадлежала на Левски, защото само тя е била с два седефа на приклада, спомня си той разказите в рода. Стефан Караиванов е роден в София, но през 2003 година се връща в наследствената къща в Карлово. Баща му Васил Караиванов, кръстен на знаменития си дядо, който заедно с Левски основал Карловския революционен комитет, останал в столицата.

По това време Стефан решава да преиздаде спомените на Васил Караиванов за Апостола, записани от неговия племенник Петър Караиванов – едно издание от 1987 г. Когато книгата излиза от печат, Стефан като апостол тръгва с нея от град на град да разказва истината за Левски, тази, която семейство знае и пази. Книгата има вече няколко издания. Обичам срещите с децата, с младите хора, на които представям истината за Васил Левски, такава каквато е разказана от моя прапрадядо Васил Караиванов, признава Стефан. Обичам тази срещи защото виждам интереса, пламъка в очите на децата и това ми дава вяра, че ще я има България.

Това, че съм родственик на Васил Левски, е късмет, за това нямам никаква заслуга, но моята заслуга е, че продължавам делото на моите предци като издавам книгата със спомените на Васил Караиванов, като обикалям България с се срещам хората. Смятам, че всеки ден трябва да говорим истината за Васил Левски. Моята мисия е да запазя и предавам истината за Левски, споделя с вълнение той.

А архивът с ценните документи, който открил наскоро той предал на Историческия музей. Директорката Мария Деянова осигури да страниците да бъдат дигитализирани и сега дигитални копия от него притежава и музеят, и аз, обяснява Стефан Караиванов. Документите ще бъдат обработени и изследвани от историците, те разкрият още интересни факти, убеден е родственикът на Апостола.

Previous post Мнима пенсионерка по болест ощети държавата с над 50 000 лв.
Next post Григорова: ПП-ДБ-СС спечелиха на косъм и с този косъм искат да превземат всичко