Резил в ЕП: Освиркаха Вебер, докато говори за ареста на Бойко Борисов

Депутатите от Европейския парламент освиркаха шумно лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер, докато говореше за ареста на бившия български премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реакцията от залата дойде в момента, в който Вебер заяви: „Двама независими съдии обявиха ареста на опозиционния лидер в България Бойко Борисов за незаконен, наистина е сериозно. Само исках дебат за върховенството на закона в България, но ми беше отказано от Зелените. Не политизирайте нещата, когато говорим за върховенството на закона!“.

Чуха се призиви към председателя на ЕП Роберта Мецола да му вземе думата.

Посред бурните освирквания се чуха призиви за към председателя на ЕП Роберта Мецола да му вземе думата. Тя възрази, че не е взела думата на нито един говорител от началото на четиричасовото заседание, предаде OFFNews.

Днес Европейският парламент трябваше да обсъди случая със задържането на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов през март тази година по разпореждане на бившия вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков Бойко Рашков, без да приема резолюция по въпроса.

Преди това председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен държа годишната си реч за състоянието на Съюза пред ЕП.

На 24 август Административният съд София-град обяви заповедта за ареста на Борисов за незаконна. Решението му бе окончателно.

По-рано днес укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков коментира темата. Той написа във Фейсбук: „Изпратил съм в ЕП фактите, заради които бяха задържани Борисов (Бойко Борисов), Горанов (Владислав Горанов – бивш министър на финансите при управлението на ГЕРБ) и Севда (Севделина Арнаудова – пиар на ГЕРБ). Същите факти, заради които ще бъдат съдени.“

От партньорската на ГЕРБ ЕНП неведнъж са призовали ЕП да осъди действията на българското правителство с премиер Кирил Петков и вътрешното министерство по повод ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.