Радев към ПП-ДБ: Конституционната криза, която заложихте, чука на вратата

Атанас Атанасов и Кирил Петков влязоха първи в сградата на президентската институция да вземат втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Христо Иванов влезе след тях, а последен дойде акад. Николай Денков. Това даде повод за журналистически коментари дали пък няма раздор между ПП и ДБ. Тази теза обаче беше незабавно отречена от формациите.

„В ръката си нося папката с решението на нашата парламентарна група. За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото партньорите ни не спазиха уговорките. Във втория мандат ние предлагаме отново акад. Денков. Дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС и да не отиваме към поредица от избори, които за съжаление предстоят“, каза Кирил Петков. „Просто формално връчвам папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, добави той.

„Вие положихте всички усилия България да има правителство. Толкова е динамична обстановката, че всяко решение може да е предпоследно“, обърна се Радев към Денков.

„Можете да използвате снимките, когато връщам после мандата“, пошегува се с фотографите Денков. „Ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание няма подкрепа нито за управленската програма, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление“, добави той. Денков посочи още, че ГЕРБ-СДС искат избори и преговорният процес е бил проведен проформа.

Президентът и Кирил Петков влязоха в диалог за конституционните промени, които са довели до днешната сложна политическа ситуация.

„Как така изведнъж заместник-омбудсманът госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката? Трябваше да има въпроси – защо, как, с какви мотиви, имало ни е натиск, защо не се инициира изслушване“, попита Румен Радев, според когото тя е била единствената несвързана пряко или косвено с партии и не е била в несъвместимост от кръга от фигури, от които той може да посочи за служебен премиер.

„Ако за вас това са нормални неща, не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, каза още държавният глава.

Кирил Петков се обърна към него с призив да спести 100 милиона на българските граждани и изборите да са две в едно.

„Призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията и сега въпросите са много повече от отговорите. Вие направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени“, контрира Радев. „Не сезирах КС за правосъдната реформа, но за другите промени го сезирах с ясното основание, че предстоят кризи“, добави президентът и предупреди, че една от тях вече чука на вратата.

Previous post Перничанка обърна кола заради паднал телефон между педалите
Next post Пробите за алкохол и дрога на шофьора, врязал се в аптека, са отрицателни