Радев: Газовата връзка с Гърция променя енергийната карта на Европа

Газовата връзка между България и Гърция, която ще бъде открита на 1 октомври, променя решително енергийната карта на Европа. Това каза президентът Румен Радев след срещата с колегата си Илхам Алиев, предаде Нова телевизия. По думите на българския държавен глава интерконекторът дава стратегическо измерение на отношенията между страната ни и Азербайджан. Както и възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан.

Радев обяви, че към него е постъпило предложение, подписано от четири междусистемни газови оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия. „Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение през юли тази година Илхам Алиев с Урсула фон дер Лайен”, добави Радев.

„Това, което се предлага, е нов подход. То ще даде възможност вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване и модернизация на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор, да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азербайджан, използвайки интегрираните мрежи на тези четири държави”, каза още президентът.

Някои от българските големи промишлени потребители на газ да получават синьо гориво директно от Азербайджан в замяна на сътрудничество с близки до техния профил азерски компании, са обсъдили още Румен Радев и Илхам Алиев.

„Искам със задоволство да споделя факта, че активният диалог на високо и най-високо ниво през последните години издигна нашите отношения на стратегическо партньорство. Азербайджан е желан, приоритетен и надежден партньор“, изтъкна държавният глава.

Предложението за транзит на газ към Западна Европа през България, Румъния, Унгария и Словакия ще е тема и в утрешните разговори на високо ниво с останалите лидери, които пристигат в София за откриването на интерконектора. Сред тях са председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателят на Румъния Николае Чука.

Президентът на Азербайджан изрази задоволство от това, че споразуменията между двете държави се изпълняват. Той увери, че ще се предприемат допълнителни мерки в областта на енергийната сигурност и определи пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция като събитие от историческо значение.

„Днес обсъдихме доставките на допълнителни количества и обеми. Може да прецените важността да ускорим доставките за нашите партньори. Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. През годините Азербайджан се е доказал като износител на газ, сега продължаваме с доставките и се доказваме за пореден път“, изтъкна Алиев.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на двудневно официално посещение в България по покана на президента Румен Радев. Той беше посрещнат от президента Румен Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, по време на която националният химн на България бе съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския държавен глава. Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще участва в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.