Първите туристи идват тази неделя на Южното ни Черноморие

Месец преди началото на новия туристически сезон по родното Черноморие хотелиери очакват ръст на туристите на база ранни записвания.

Първите туристи по Южното Черноморие ще пристигнат още тази неделя.

Това заяви Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара – Бургас в предаването „Твоят ден” по Нова нюз.

Тя очаква тазгодишния летен туристически сезон да бъде без катаклизми. Ранните записвания бележат ръст от 15-20%. Те са от Чехия, Полша, Великобритания. Очаква се за Великден да пристигнат гости предимно от Румъния, както и от вътрешността на страната. Не се предвижда увеличение на цените за чадър и шезлонг на плажа, обясни председателят на бранша.

„Надяваме се да няма повишение на цените. На този етап поскъпването е между 5-10%. Тази година то е на база на увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) и инфлационния процент”, каза Цонева.

Като трудности Цонева очерта липсата на персонал. Този проблем е повсеместен, не е само в България, уточни тя. За да се справят, фирмите наемат персонал от трети страни – Турция, Тайланд, Непал. „Това са нискоквалифицирани служители, те работят предимно като камериери, помощник готвачи. Имаше увеличение на заплатите. Разчитаме на добро сътрудничество на университети, професионални гимназии и колежи”, допълни Цонева.

Previous post Нашенци в схема за проституция в Италия, примамват жени с оферти за работа
Next post Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет