Първан Симеонов: ПП-ДБ ще успеят в последния момент да мобилизират избиратели

ПП-ДБ ще успеят в последния момент да мобилизират избиратели, те имат тази способност, за да може да бъдат отново в следващата сглобка. Изборите не са сега, а след два месеца, а те ще успеят да измислят нови сюжети като Нотариуса и Турски поток, за мобилизират електората си. Това заяви в ефира на Нова Телевизия социологът Първан Симеонов, цитиран от novini.bg.

Според него при сегашната игра ГЕРБ избраха да са при ДПС, а това ще мобилизира отново електората на промяната. Има и много хора, които търсят нов политически проект и търсят нови лица, за които да гласуват алтернативно, обясни Симеонов.

Мисля, че геополитически, в условията на тази война близо до нас, е невъзможно без говорителите на Запада в лицето на ПП-ДБ. Добре е да ги имаш като партньори, другият вариант е да ти бъдат противници или да са ти под прозорците като протестиращи. ПП-ДБ са говорители на западната реторика и без нея не могат да минат в една бъдеща сглобка, смята анализаторът. Той прогнозира, че Румен Радев може да е нов играч, но трябва да отиграе това добре. Може да скочи в политиката, но само, ако има сигурност за успех. Той няма да предприеме резки движения в тази ситуация, допълни Симеонов.

Основен мобилизационен фактор на ПП-ДБ на предишни избори беше тяхната остра риторика срещу ГЕРБ. Трудно ще им бъде сега при едни нови избори да заемат тази позиция и да имат този инструмент за мобилизация. Ще им припомнят, как молят сега ГЕРБ за правителство и са готови на всякакви компромиси. На анти ГЕРБ основа те загубиха предимство, изтъкна другият гост в ефира на Нова телевизия политологът Димитър Ганев.

Според него главната причина да се стигне до нови избори е, че опитите между партиите за прецакване, надцакване, контра и ре контра взриви диалога между партньорите. Излишно бяха казани думи от политиците и те не успяха да овладеят ситуацията. Това доведе до нови избори, а не конкретно споразумение или отделни кадри. Ние вече сме в кампания и разбира се, че сюжети, свързани с Нотариуса са неудобни за ГЕРБ и ДПС. Сега ПП-ДБ ще трупат точки чрез такива теми, за това и бойкотираха вчерашната комисия за Нотариуса и заседанието ѝ, изтъкна Ганев.

Той е категоричен, че днес говорим за предстоящите избори, но има две големи неизвестни. Първо – дали ще има нов политически субект, който да се структурира. В това пространство има отворена ниша – това са привърженици на Румен Радев и свързаните с така наречената контракултура в провинцията. Втората неизвестна е дали изборите ще бъдат две в едно или на отделни дати. Ако имаме два избора, активността ще бъде много по-ниска, хората ще бъдат уморени и отвратени, прогнозира Ганев.

Previous post Ген. Атанасов: Всичко приключва днес в 15 часа
Next post Мъж изпадна в абсурден казус, колата му била спряна от движение