Проф. Стефанова: Радев се кълне, че не иска еднолично да управлява, но върви натам

Всичко ще бъде някаква търговия за направата на коалиция, заяви пред БНР проф. Милена Стефанова от Софийския университет. Необходим е кабинет от експерти, но в някои други географски ширини, където това би работило по-успешно, изказа мнението си тя.

По думите ѝ ГЕРБ са предприели единствено възможния ход. Като носители на първия мандат, те трябваше да предложат кабинет и беше ясно, че той няма да бъде приет от останалите, коментира проф. Стефанова и добави: „И Господ да бяха сложили за премиер, пак нямаше да мине“.

Според нея тази нишка на противопоставяне на ГЕРБ няма да бъде прекъсната толкова скоростно. Очевидно е, че този инатлък и безотговорността надделява, отбеляза проф. Стефанова.

Президентът, който опитваше да обяснява колко е лош Бойко Борисов, сега като го „залепят за него“ – президентът иска да се дистанцира, коментира тя. Според нея той вероятно пак има нещо наум:

„Колкото и да се кълне, че не иска еднолично да управлява – може би вървим натам. Всички аргументи са налице. Неговите служебни правителства са управлявали по-дълго отколкото каквото и друго някакво временно маргинално правителство да се е случвало. Не се знае дали изведнъж не му идва наум, че третият мандат може да бъде връчен на „Български възход“. И виждате ли там щяло да има партийна отговорност“.

Според нея компромиси в третия мандат могат да направят всички и това може да бъде облечено като национална отговорност.

ГЕРБ си изпълниха ангажимента, оттук нататък много трудно могат да бъдат обвинявани, че са национално безотговрни, категорична бе проф. Стефанова. „“Възраждане“ не знаем на какво парче са готови да отстъпват“, добави тя.

Според нея „Демократична България“ тотално ще се обезличи, ако направят съвместно явяване с „Продължаваме промяната“ на избори.

Проф. Милена Стефанова смята, че при нови избори ситуацията няма да бъде коренно различна: „Нека не гледаме към 49 Народно събрание, а направо към 50-о“.

Според нея все пак няма нищо по-хубаво от това да имаме пъстър парламент. Хубавото е, че партиите са започнали да се опитват да си говорят.