Проф. Овчаров: Македонизмът няма да си отиде скоро

Стрелбата в сряда срещу български клуб в Охрид предизвика остра реакция от страна на България. Според археологът проф. Николай Овчаров, тази реакция може да учуди само хора, решили, че с приемането на нещата от юни месец всичко е решено.

„Македонизмът няма да си отиде скоро, още повече – виждаме ескалация. Никой в Северна Македония не смята, че спорът е приключил“, отсече той в студиото на „България сутрин“.

Според него в това отношение има вина и българската страна, като трябва да се продължи с атаката в Брюксел и Страсбург и „да се показват всички безчинства, които македонистите вършат“.

„Още с приемането на решението през юни нещата са в българска полза. Трябва да следим как Северна Македония изпълнява своите ангажименти, които пое с подписването на договора. Не става въпрос само за тези провокации, а за непрекъснатото отлагане на признаването на българите в Конституцията на РСМ“, каза проф. Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

„Още вчера МВнР на България остро осъди това криминално деяние, защото беше употребено и оръжие. Тази ескалация на говор на омраза и престъпления от омраза определено не помага на двустранните отношения между България и РСМ. МВнР отчете, че македонското външно министерство също осъжда този акт“, посочи директорът по европейски въпроси на ПанЕвропа-България – Бисерка Бенишева.

Тя смята, че това е тревожна тенденция, защото РСМ е получила шанс да започне преговори за присъединяване, но все още има политическо условие и това е промяната на Конституцията ѝ.

Бисерка Бенишева предположи, че проблемът вероятно е в наименованието на клубовете, а проф. Овчаров е категоричен, че не е работа на РСМ да се бърка в българската история.

„Обозначаването от македонска страна на случая като вандализъм въобще не е правилно, това е политически акт. При последния случай вече има и стрелба, което означава опит за убийство“, акцентира археологът.

Бисерка Бенишева подчерта, че призивът към Македония е да предприемат възможно най-бързо действия не само за разкриване на извършителите, но също да предприемат мерки, защото става въпрос за системно отсъствие на такива и за усещане за безнаказаност, а това насърчава ескалацията на престъпления от омраза срещу българите в РСМ.

„Става дума за тенденция на бездействие, която застрашава освен двустранните отношения, така и пътя на РСМ за членство в ЕС“, допълни тя.

„Там нямаме само приятели. Тези, които ръководят РСМ в момента, не могат да бъдат наречени наши приятели, което не означава, че ние трябва да водим война с тях. Трябва да имаме рационален поглед върху нещата и да знаем много добре, че срещу себе си имаме злобното лице на македонизма“, твърд е проф. Овчаров.

По думите му ние трябва да настояваме за договорите, които са подписани и за изпълнението им. Мнението на Бенишева е, че решението е в ръцете на Северна Македония, защото политическите сили насочват обществената енергия в една или друга посока.