Промяна във времето: На Коледа ще има сняг!

Сняг, дъжд, поледици и ниски температури преобладаваха в страната през последните дни. „Валежите постепенно ще спират следобед – първо в Западна България. Най-късно около обяд ще спре да вали в източните райони, след което идва по-топло време със сутрешни мъгли и слънце през деня. Това явление обаче ще бъде кратко, тъй като силни ветрове ще се появят от юг. В населените места на север от планините температурите ще достигат до 18 градуса.

Това заяви синоптикът Петър Янков в ефира по Bulgaria ON AIR. По думите му в събота ще започнат валежи от дъжд, а в северозападните райони той ще преминава в сняг.

„На 19 декември ще вали главно в Южна България – в населените места дъжд, а по планините – сняг“, констатира той.

Според Янков след предколедното затопляне между 20 и 22 декември ще се спусне по-хладен въздух, който ще донесе валежи от сняг.

„И на 23, и на 24 се очакват снеговалежи. На 23 те ще бъдат основно в Централна и Източна България, а на 24 – в западните райони и централните части от страната ще вали сняг. На Коледа ще има сняг. На 25 декември ще има повече слънце“, поясни синоптикът.

Янков коментира и ситуацията с бурята „Ефраин“ в Испания, която нанесе сериозни щети. „В момента проливни валежи, придружени от гръмотевици, има в южните части на Испания. В северните части атмосферното смущение преминава към Южна Франция. Няма опасност това време да стигне и в България“, обобщи той.