„Продължаваме промяната“ откраднали песните на СДС

Във война за песни и кой може да ги ползва на предизборните си митинги влязоха СДС и „Продължаваме промяната“ още от първия ден на кампанията.

„Продължаваме промяната“ са озвучили една от предизборните си сбирки в Пловдив. Освен политическите си различия, от „Съюза на демократичните сили“ изразиха и друга претенция към партията на Кирил Петков и Асен Василев.

„Пуснаха се песни, които са звучали на всички митинги на „Съюза на демократичните сили“. Би следвало да се ползват песни, които по някакъв начин са свързани с отделната политическа формация. Аз съм много учуден защо „Продължаваме промяната“, които имат певец , когото вероятно уважават, защото му дават да бъде водач в 25-ти МИР, не ползват него…или пък Гейл, провокативната певица, която също много се харесва, а посягат към песни, които са писани за СДС, изпълнявани са на митинги на СДС и са свързани основно със „Съюза на демократичните сили“, коментира Румен Христов.

Пред медийното издание „Клуб Z“ от „Продължаваме промяната“ отрекоха да са използвани авторски права върху песните, звучали по митингите на партията.

Макар и без да заявява политическите си пристрастия, Васил Георгиев, или Васко Кръпката, е автор на десетки хитове още от зората на демокрацията. Именно неговата песен попада в диск на Съюза на демократичните сили.

„СДС имат авторски права към някои…моята песен „Комунизмът си отива“, тя е независима, но тогава те издадоха два албума СДС. Единият се казваше „Времето е наше“, а вторият се казваше „Утре започва от днес“. Като моята песен влезе във втория диск така като бонус и той е изпълнен от всички музиканти, защото аз нямам договор със СДС. Те си имаха договор тогава, аз съм бил винаги независим и до ден днешен, свободен и неприкосновен. Съответно те са финансирали тези песни и имат право да изискват авторски права и да кажат, къде може да се пускат тези песни“, обясни той.

Румен Христов призова опонентите си да използват повече изобретателност. „Подходиха така малко детски, използвайки част от историята на една 32-годишна партия. Надявам се, че няма да се повтори“, изтъкна той.

А музикантите са категорични – изборите минават, песните си остават.