Пращаме оръжията на Украйна, дебатът разцепи ПП и БСП

Дебатите за пращането на оръжието за Украйна и конкретният реквизит, описан от Министерството на отбраната и заведен в секретното деловодство на Народното събрание разцели парламентарните групи на БСП и Продължаваме промяната. А самото решение за споразумението между нашето военно ведомство и това на Киев, което бе прокарано като извънредна точка в днешното пленарно заседание, скара и депутати от левицата, и предизвика мълчалив спор между лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, а впоследствие и в левицата.

Бившият премиер и вицепремиер, както и 17 депутати от групата се разделиха по отношение на мнението им дали точно днес да бъде гласувана въпросната ратификация и докато Василев гласува „против“, Петков просто отказа да натисне пулта и излезе от залата.

В крайна сметка решението бе прието със 148 гласа „за“ (от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и БВ) 46 се обявиха „против“ пращането на лекото стрелково оръжие и личен състав за обучение на украинските въоръжени сили. Въздържа се един – от ПП.

В БСП пък, очаквано, отново се надигна мнението на Явор Божанков, че сега е моментът за тази стъпка, защото, по думите му, Русия е агресорът и мир може да се постигне единствено при решаване на военния конфликт. „От едната страна са Русия, Северна Корея, Сирия, а от другата е целият останал свободен и демократичен свят“, напомни Божанков. И се изрепчи на своите в групата, че дипломацията е изчерпана. „Да не мислите, че Путин просто би се плеснал по челото и би казал: „Как не се сетих за мир“, заяви той.

Но шефката на левицата Корнелия Нинова му опонира. И заяви, като цитира френския президент Еманюел Макрон, че изгледи за мир в Украйна има и че той ще настъпи в определен момент. „Той не е ли евроатлантик? А чухте ли американския президент Байдън? И той е готов на преговори“, добави Нинова.

БСП смята, че трябва да настъпи мир, който да бъде разрешен чрез дипломатически разговори. И посочи редица европейски страни, които не доставят оръжие за Украйна, отсече Корнелия Нинова.

И нарече опорка твърдението, че всички пращали въоръжение на Киев. „Ако може, спрете да повтаряте като навитите човечета с ключ: „Така прави целият свят“. Ако сме народ, който си защитава националния интерес, трябва да има качествено друг разговор. Да ви питам 240 народни представители – „Знаете ли какво ще гласувате днес?“. Защото до започването на заседанието едва 16 от 240 са проверили в секретното деловодство какво се гласува днес. Останалите покорно, послушно и в невежество ще натиснат копче, с което ще решат един от най-важните въпроси за България“, разкри тя.

Да, Асен Василев и Божанков са „против“. Важно обаче е колективното политическо решение. А нашето е „не“ на оръжията за Украйна, защото това би ни въвлякло във военния конфликт, убедена е соцшефката.