Политолози за сглобката: Споразумение ще има, въпросът е в каква конфигурация

Какво си казаха първите три политически сили в парламента с държавния глава по време на консултациите вчера? Върви ли се към нова сглобка с нова конфигурация или към избори „2 в 1“? Тези въпроси коментираха в предаването „Тази сутрин“ журналистът Петко Георгиев и политолозите Димитър Ганев и Първан Симеонов.

„Смятам, че не си заслужава да се обръща голямо внимание на това, което се говори при президента на тези консултации. Тъй като на дневен ред не седи въпроса за съставянето на служебно правителство, държавният глава седи там и задава въпроси като интервюиращ“, смята журналистът Петко Георгиев

Той поясни, че „сериозните работи се случват в парламента, където сериозните държавници (Борисов и Пеевски – б.р.) се събраха да създават законопроект за борба с миграцията“. Според него „яката сглобка между ГЕРБ и ДПС“ има нужда от участието на ПП-ДБ, за да участва по някакъв начин във властта.

„Миналата седмица имаше два партийни форума, като и от двата се чуха горе-долу сходни послания – за конструктивност, за диалог и за запазване на това мнозинство. По време на форума на ГЕРБ Борисов се пошегува, че ако изпрати мъже на преговорите, кабинет няма да има. От друга страна – на форума на ПП се чуха позиции в същия тон“, обясни Димитър Ганев.

Според него среща между Бойко Борисов и лидерите в ПП-ДБ ще има, когато се парафира окончателното споразумение. Политологът смята, че дамският екип за преговори от страна на ГЕРБ е с цел да се тушира напрежението и да се избегнат евентуалните конфликти.

„Големият въпрос тук е много простичък и той е дали в България да има управление без участието на прозападните либерали, когато в непосредствена близост се води война. Краткият отговор на този въпрос е: „Не“. Може да ес измисли някакво друго сглобяване – ГЕРБ с някакви отцепници от други парламентарни групи, ГЕРБ с ДПС и още някакви отцепници и т.н. Но тогава либералите остават в опозиция“, заяви Първан Симеонов.

Политологът е на мнение, че либералите са много добри в това да протестират, а идва пролетта и времето е подходящо за това.

Според него обаче не може да има формула на управление и без ДПС, защото „тази партия е отговорна за една немалка група хора и в този смисъл държи един пакет от акции в българския политически процес“.