Политолозите сигурни: Партиите няма да могат да сформират правителство

Партиите няма да успеят да сформират правителство, защото залагат в изборния процес много препятствия. Те ще дадат резултата, който и досега имахме. Вървим към други избори. Политическата върхушка не иска да отстъпи властта. Ще има политическа нестабилност, докато не се обединим и захванем да правим демокрация. Това заяви политологът проф. Мария Пиргова в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

По думите ѝ партиите не предлагат никакви нови идеи. Тя посочи и, че анализаторите масово прогнозират избирателната активност да бъде едва 30%.

„Убедена съм, че фокусирането върху изборния процес беше грешка, допусната преди година и половина. Той се развива нормално. Това е един пропаганден мехур, който се надува“, заяви от своя страна политологът проф. Румяна Коларова.

„В следващия парламент ще има шест сигурни партии, плюс евентуално още две. За да имаме стабилност е важна коалиционната култура. За това е важен политическият дебат. Сега трябва да доминират дебатите. Надявам се да се обсъждат теми, които са важни за хората и да се предложат ясни решения. Делението ще бъде по мерки, по политики, с които се търси излизане от кризата“, поясни проф. Коларова.

„БСП ще се опитат да реконструират старата коалиция, но няма да успеят. Противостоенето ще се изостря. Колкото и да правим избори, след 10-годишното управление ние нямаме институции, които да свършат работа – много от комисиите не работят. Няма как да се конструира по нов начин държавата. Вижда се, че ще има още от същото. 10 години се правят закони „прокорупция“, които да са удобни“, подчерта проф. Пиргова.

Проф. Коларова не се съгласи и подчерта, че ГЕРБ винаги са търсили консенсус при приемане на закони.

„Защо ни е стабилна опозиция от ГЕРБ – Продължаваме промяната? Тя ще отговори ли не очакванията на избирателите?, чуди се Пиргова. „Трябва действително да се промени този неефективен партиен модел“, смята тя.

„Новите политици и партии не могат да решат проблемите на България. Трябват ни реални действия за реални политики“, каза проф. Коларова.