Политолог: Суматохата е само в главите на политиците

Трудно е да се каже каква е целта на поредицата от политически драми, която кулминира с връщането на мандат за правителство на Мария Габриел, за което голяма част от министрите заявиха, че не знаят и няма да участват. Нещата са излезли извън границите на разумното и нормалното и вървят към фиаско. Вероятна причина за раздора в „сглобката“ е степента на участието на ГЕРБ в изпълнителната власт и регулаторите, коментира политологът Любомир Стефанов в студиото на Блумбърг България.

„Суматохата е само в главите на политиците – гражданите много добре разбират и им е ясно какво се случва: едни хора не могат да се разберат кой какъв ресор и каква власт да има. Работата на политиците е да представляват гражданите, а в момента с действията си политиците ще оставят без представителство точно тези, които са ги избрали.

Гражданите няма да забравят това лесно, още повече няма да забравят, че обещанията за подобряване на всекидневието им и конкретни проблеми остават неразрешени и безадресно се бутат в бъдещето като заложник на политически амбиции за власт и влияние. Някой иска да бъде министър, друг – директор на водопад. Това увисва със страхотна сила в момент, в който уж бяхме наясно какво искаме и бяхме поели правилната посока, предприехме нужните законодателни мерки… Сега в един момента се оказа, че всичко това е било фасада“, каза политологът.

Това разочарование сред избирателите ще окаже влияние на очертаващите се поредни предсрочни избори, каза Стефанов.

Пълноправното приемане на България в Шенген и приемането на еврото ще бъдат поставени под риск, тъй като те са въпроси на преговори между политически лидери, а в страната ще липсва политическата стабилност, която да направи възможно взимането на трайни решения, коментира Стефанов.

Изказвания на пресконференцията на ПП-ДБ след връщането на мандата на президента Румен Радев минират всякакъв преговорен процес между коалициите в досегашното управление, смята Стефанов.

„Шансовете за някакво бъдещо разбирателство станаха едноцифрени, ако въобще е имало такива.“

Previous post Без Мария Габриел: Денков откри заседанието на Министерски съвет
Next post Спортният министър: Много бях изненадан вчера, когато си чух името