Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за общи министри в служебен кабинет.

„Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори и се опитва сега да ги извади. В момента ролята на президента е да направи своите разговори с потенциалните премиери“, заяви Кирил Петков, цитиран от БТА.

Депутатът каза, че не е съгласен сега, докато е мътна водата преди избори, кампании и така нататък, „да се опитваме регулаторите на бърза ръка да се направят“. Договорът и споразумението, което имахме и предлагахме на ГЕРБ, което не се подписа от тях, беше да има една много ясна прозрачна процедура. Ние няма да се съгласим сега на бърза ръка някакви регулатори да бъдат назначени без ясните правила, ясна процедура, а това отнема време, каза още Петков и заяви, че няма да стане „в мътна вода риба да се лови“.

Надявам се, че сега в разговорите между президента и служебните премиери всеки един потенциален кандидат ще поеме отговорността, отбеляза Петков в отговор на въпрос. Според него тук не е въпрос само на желание – и ставаш служебен премиер, тук е и на отговорност. Петков изрази надежда тези консултации да се случат в сравнително ускорен порядък.

Попитан притеснява ли ги възможността служебен премиер да е Росен Желязков или Димитър Главчев, Петков коментира, че гледайки различните варианти за премиер, ги притеснява, че на тези институции не трябва да има ярки политически лица и по думите му това е, което ще борят занапред. Това, което се случва в момента, е, че много от тях са свързани политически, но да, това беше борбата – да направим всички тези институции, които не са тясно политически, да са с експерти, които са непартийни, добави депутатът.

Петков коментира, че днес е чул отделни откъси от разкази по време на преговори. „Истината е, че Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип. Той правеше някакви отделни разговори и се опитва сега да ги извади. В момента е ролята на президента да направи своите разговори с потенциалните премиери първо. И второ, нека не забравяме едно нещо – това обобщава всичките преговори. На 17 март ни дадоха възможността да има само ротация на премиери, на 24 март ние направихме същото за ГЕРБ-СДС с една единствена разлика – споразумението за реформите“, каза депутатът.

„Само да кажа за МВР – да не забравя г-н Борисов, че те можеха да изберат министър на МВР, просто трябваше да сме сигурни, че този човек има добра репутация, нищо друго“, посочи Петков.

Previous post Първите туристи идват тази неделя на Южното ни Черноморие
Next post Десетки остават в неизвестност след атентата в Москва