Парадоксите: У нас влиза най-евтиният петрол, а горивата са супер скъпи

В момента в България влиза най-евтиният петрол, но цените на горивата не отговарят на този евтин петрол. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в институт “Отворено общество“.

„Трябва да се направи, така че действително цените да са ниски, тоест да се свалят цените на горивата, а другият вариант е да се обложи тази разлика по някакъв начин, така че свръхпечалбата да не отива изцяло в производителя на горива, а да отиде в бюджета и да се използва за помощи за тези, които ще страдат през зимните месеци“, коментира Ангелов.

„Руски газ почти вече не влиза в Европейския съюз, така че това по-скоро е символична мярка, тип политически знак към Русия, а не толкова нещо, което ще реши газовия проблем, защото Русия затваря един по един газопроводите си, по които тече газ към Европа. Това започна още миналата година.

Тази година не се ползва газопроводът през Полша, Северен поток 2 също не работи, както и Северен поток 1, така че тази мярка, която най-много се коментира, всъщност ще има най-малък реален ефект, защото руският газ почти го няма, а зимата въобще няма да го има.

Това не е най-важната мярка, по-важна мярка е да се намали цената на тока от източници, които не са свързани с природен газ, тоест това е един вид да се преразпределят печалбите на производителите на ток, с които да се финансират битовите потребители и бизнеса. Всъщност това е нещо, в което България е пионер. Ние бяхме една от първите страни, които приложиха такава мярка“, коментира експертът.