Пак онлайн?! Газова ваканция за училищата, ако градусите в клас паднат

Падането на температурата под 20° в клас крие риск школата да бъдат затворени, а учениците да излязат в газова ваканция. Това заяви пред „Телеграф“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов. По думите му до това би се стигнало, ако държавата не намери допълнителни средства за образователните институции, отопляващи се на синьо гориво.

„Апелът ни е да не се мисли нито за онлайн формат, нито за затваряне. Държавата би могла да помисли за подпомагане на всички училища, които са на газ или с високи сметки, както помага на различни социални групи. Сега приоритет трябва да са образователните институции, тъй като те са бъдещето на нацията“, категоричен е Стаматов. Той подчерта, че макар и възможни, газовата или дървената ваканция реално не е вариант, тъй като дистанционното обучение от последните две години е изчерпало своя лимит и не е добре да бъде алтернатива.

Училищата вече получиха веднъж допълнителни средства за режийни разходи към бюджетите си. Те обаче ще успеят да покрият до 20% увеличение на фактурите. В същото време при образователните институции, които са изцяло на газ, скокът на сметките се очаква да бъде около 60% или за тях липсват 40% от необходимите средства, за да не бъдат затваряни през зимните месеци.

Част от школата и градини ще закърпят положението през ноември и декември. „Допълнителните средства могат да покрият увеличените разходи за електричество и за парно, за пелети, дърва, но тези пари няма да са достатъчни на училищата, които са на газ. За тях трябва да има допълнителна финансова субсидия“, подчерта Стаматов.

Previous post Цяла нощ наблюдаваха критичните участъци по течението на Стряма
Next post Борисов от Плевен: Ако българите се подведат пак, след зимата няма оправяне