Огромната пъстърва от „Голям беглик“: Не, не е фейк, а истинско чудовище

Чудо невиждано или чудовищен фейк – какво се е случило на леда на ро­допския язовир „Голям Беглик“? Снимка на гигантска балканска пъстърва обикаля мрежите и предизвиква луди коментари в рибарските среди. Почти всички твърдят, че това е фотомонтаж. Оказа се обаче истина, пишат на интернет страницата си от НЛРС.

Компания от петима софийски риболовци решили да открият сезона на пъстървата в Родопите. Отседнали в хижа „Хай­дутите“ и още на 1 февруари щурмували за­ледените ръкави на язовира. Риболовът обаче бил доста слаб. Хванали някоя и друга щука и десетина костура. Трима от риба­рите си тръгнали, но двама – Борислав Манолов (на 49 г.) и Христо Станев (на 56 г.) продължили убедени, че в риболова си трябва търпение. И дочакали звездния си миг.

В съботния следобед на 3 февруари, когато пробили дупки в м. „Чатъма“ и заложили живи каракудки на въдиците с тапа, очаквайки щука, послед­вал яростен удар на въдицата на Борислав Манолов. Започ­нала тежка битка с много голяма и силна риба. След трийсетина минути тя била в­дигната до леда, но се оказа­ло невъзможно да я измъкнат през тясната дуп­ка. Разширявали я скоростно, а това при над 20 см ледена кора не е лесна работа. Все пак Христо Станев я докопал някак и след около час усилия успели да я извлекат навън. Грамадна балканска пъстърва, захапала 10-сантиметрова ка­ракудка, подадена на въдица с флуорокарбоново влакно и кука 2/0. Нямала шанс обаче да оживее от нанесените рани при ударите в леда и трябвало да я приберат.

По-късно я измерили с електронен кантар – тежала 11,2 кг. Дълга 89 см, а в най-широката си част 65 см. Още един човек от гру­пата на софиянците е свидетел. Стефан Йоцов дошъл да при­бере приятелите си и видял чудовището с очите си. И дру­ги рибари, оказали се на леда на язовира, станали свидетели и се снимали с рибата.

С двамата рибари се свързал препаратор от Ба­так на име Стефан, който им предложил да я препарира и така да се съхрани за поколенията. Съгласили се. Заслужава си да бъде увекове­чена по този начин.

Вестник „Рибар“ ще включи балканската пъстърва в неговия конкурс „Най-голяма риба 2024“. Тя бие досегашния рекорд почти два пъти! В класацията рекордьор е балканка с тегло 6,67 кг, уло­вена през 2016 г. от язовир „Цанков камък“. И друг рекорд на Конкурса е свързан с язо­вир „Голям Беглик“. През 2012 г. от там е изваден 3,1 кг кос­тур от Люси Дремалов от Велинград.

Previous post Мъж от Пазарджик плати за имот, който се оказа със законен втори собственик
Next post Патрон и кръст от клонки за прокурорите, които разследват Нотариуса