Огнян Минчев: Ние не сме влезли в НАТО и ЕС, за да си обичаме Русия

Това ще бъдат най-значимите евроизбори от края на 70-те години насам. На тези избори ще бъдат решавани много съществени неща. Тази позиция изрази пред БНР политологът Огнян Минчев.

Според него за първи път от десетилетия насам няма ляво-центристки консенсус в Европейския парламент, към който да се присъедини умерената десница от ЕНП.

Европа е политически разделена и това ще бъде много оспорвано състезание за контрол върху ЕП. Предстои сериозен ръст на по-радикалната дясна политика, прогнозира той.

През дълъг период от време християн-демократическата десница подкрепяше основните прогресистки политики на ЕС в областта на миграцията, зелената политика и някои основни социални ценности, свързани с по-либерално отношение към общности и човешки права, припомни политологът и допълни:

„С течение на времето се натрупаха напрежения в повечето европейски страни, свързани с хегемонното практикуване на тези политики. Популистката дясна периферия на Европа започна да се мобилизира и разраства през последното десетилетие. На тези избори през юни ще видим една доста разраснала се крайна, популистка десница, която ще постави във фокуса на своята кампания алтернативни ценности и политики на ЕС.“

ЕНП ще трябва да решава дали да мине малко по-надясно и да си партнира с по-умерени политически фракции от десните семейства, или да остане част от ляво-либералния консенсус, който досега доминира европейската политика, смята Огнян Минчев.

„Защото колкото по-консенсусна е ЕНП с левите и центристките сили в Европа, толкова по-голямо пространство се открива за десния популизъм, а това е опасно. Десният популизъм не е просто застъпник за определени ценности. Десният популизъм на практика иска ренационализация на значителна част от европейските политики, което ще постави под въпрос и самата конструкция на ЕС. Това е основният проблем.“

Несъмнено позициите на крайната десница ще бъдат разширени. Във Франция се очаква партията на Льо Пен да вземе около 30% от гласовете, а „Алтернатива за Германия“ да бъде втора политическа сила на евровота в Германия. Видяхме какво става и в Холандия, отбеляза Минчев в предаването „Преди всички“.

„Това ще бъде дневният ред на голяма част от Европа. Мнозинството от европейските страни ще видят сериозен ръст на дясната политика, и то не на дясно-центристката политика, която се практикува от ЕНП, а наистина по-категорична, по-радикална дясна политика.“

В Европа има мълчаливо мнозинство за ограничаване на миграцията, подчерта политологът. По думите му, зелени политики се водят в целия свят, но в Европа Зелената сделка е въвела определени стандарти, които са изправили срещу европейското ръководство редица слоеве от обществото.

Във връзка с вътрешнополитическия климат у нас Огнян Минчев коментира, че дори управляващите да постигнат споразумение помежду си, „то ще е доста крехко и кампанията за Европейския парламент ще бъде изпитание за единството на тези две доста раздалечени една от друга политически формации“.

Ако се формира правителство обаче, то по-скоро ще оцелее в предизвикателствата на тази кампания, предполага политологът.

„България се намира в уникална ситуация и трябва много добре да осмисли и преосмисли своя национален интерес и средствата за защита на този национален интерес. Ние не сме влезли в НАТО и ЕС, за да се срамуваме от това, а иначе по стар навик да си обичаме Русия. Бидейки член на европейската и атлантическата общност, най-естествената позиция и политика на България е да се опита да максимизира ползите от своето членство и в двете организации“, каза Минчев.

Previous post Антон Станков: Защо бе убит Нотариуса?
Next post Жана Бергендорф крещяла в несвяст: Ще умра като Ейми Уайнхаус!