Нови простотии: Депутати шмъркали, други се мажели с крем от тестиси…

Груб, циничен и крайно невъзпитан език – това демонстрираха днес депутатите в пленарна зала. Напрежението за пореден път ескалира между старите познайници от „Възраждане” и Манол Пейков от ПП-ДБ.

Конфликтът започна с декларацията от името на „Възраждане“, прочетена от лидера Костадин Костадинов от трибуната. Тя беше по повод 20 години от присъединяването на България в НАТО. Костадинов обаче превиши времето си и Пейков започна да вика от място „Времето! Времето!“, за да му даде знак, че е надхвърлили лимита.

Самият Костадинов не реагира, но след него излезе Цончо Ганев, който шокира със следното изявление: „Само преди няколко дни видяхме депутатите на ПП-ДБ с едни жестове, които останах с впечатление, че шмърка някакви субстанции по време на заседание. Той го е пял и друг път това нещо – че нищо евтино не се шмърка тук.

Но сега за пореден път наблюдаваме и чуваме един човек със съмнителна лична хигиена, миришещ периодично на алкохол да крещи неадекватно и да вие. Но не е нормално да имаме толкова рано сутрин пияни народни представители, а други – дрогирани“.

Затова Ганев отново предложи старата идея на „Възраждане“ за контрол с дрегер за алкохол и наркотици в парламента, като депутатите сами ще поемат разхода. „Не е адекватно лицето Манол Пейков да влиза пиян, а някой друг – дрогиран, в залата и да крещи толкова неадекватно. Отделно, че е некъпан отново“, каза още той.

Манол Пейков, разбира се, отвърна на удара. „Както винаги, крадецът вига: „Дръжте крадеца“. Г-н Ганев, на който лично от Русия му изпращат всеки ден за намазване специален крем от тестис на усурийски тигър и байкалски шлемник, говори за хигиената на другите. Човек, който спи с шапчица, понеже доставката на лекарствата от Русия идва веднъж на две седмици по обясними причини. Господа, спрете, вашата игра приключи, спрете с инсинуациите. Желая ви много щастие и успехи в бъдещите ви начинания“.

След като скандалът ескалира, Росен Желязков даде почивка от 10 минути, за да се успокоят страстите. Острите обиди продължиха в кулоарите на парламента. „Подвиквах им, че времето им е приключило“, каза пред журналисти Пейков. Качиха ми се на главата, допълни той.