Никифоров: Софийската градска прокуратура е възлово място в съдебната мафия

Градският прокурор Илиана Кирова не се яви на заседанието на временната парламентарна комисия, създадена след убийството на Мартин Божанов Нотариуса.

„Илияна Кирова нямаше друг ход освен да не се яви. Софийската градска прокуратура е възлово място в т. нар. съдебна мафия, тя от години е превърната в тържище на човешки съдби. Малко са прокурорите и съдиите, които работят съвестно, без да изпълняват нечии поръчки“, коментира председателят на „Обществен съвет за правосъдие“ Бойко Никифоров в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него парламентарната комисия разследва не това, което трябва, а връзки на Нотариуса с тесен кръг от хора, които „вероятно са изпълнявали натиск върху магистрати“.

„Магистратът има имунитет, може да лъже в мотивите, да лъже по отношение на доказателствата или на правните норми и въз основа на собствената си лъжа издава съдебния акт. Когато на един магистрат му се обадят, че това дело трябва да го реши еди как си, защото срещу него има сигнали, магистратът няма къде да отиде, той ще загуби тези 140 000 лв., които се дават при напускане на системата. Нотариуса е бил потребител на тази система“, заяви Никифоров.

Пред Bulgaria ON AIR гостът изрази позицията си, че все пак в съдебната система има и честни магистрати и вероятно Нотариуса е попаднал на такъв и оттам е започнал конфликтът.

„Или е улично правосъдие – някой не е издържал на това, което се случва в съдебната система. Тази съдебна реформа не върши работа за гражданите, тя е за овладяване на главния прокурор, комисията е пиар акция, за да бъде избран точно определеният човек“, каза още Бойко Никифоров.

„Обществен съвет за правосъдие“ има готовност да даде на комисията за Нотариуса списък и документи за 30-40 магистрата, които са обвързани с него. Никифоров подчерта, че това са данни за интимни отношения.

Previous post Започна архиерейската заупокойна литургия за патриарх Неофит
Next post Неофит е първият патриарх от новото време, погребан извън манастир