Мълвата на Острова: Пазили в тайна няколко часа смъртта на кралица Елизабет

Кралица Елизабет Втора не е починала, когато бе обявено с официалното съобщение, а няколко часа по-рано. Лиз Тръс е била информирана за смъртта на кралицата в 16:30 ч. Новината бе съобщена на нацията два часа по-късно на същия ден – в 18:31 ч.

В официалното изявление от Бъкингамския дворец се казва: „Кралицата почина мирно в Балморал този следобед. Кралят и кралицата ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре.“

Министър-председателят Лиз Тръс беше в Камарата на общините, когато научи новината за сериозните здравословни проблеми на кралица Елизабет, съобщава Peоple.

На кадри от дебата се вижда как бележка, вероятно за здравословното състояние на кралицата, се подава на заместник-лидера на лейбъристите Анджела Рейнър, докато лидерът на лейбъристите Киър Стармър говори. Малко след това се вижда как Тръс и Стармър напускат залата.

В своето официално обръщение Лиз Тръс описа кралицата като „духът на Великобритания“. След това се обърна към крал Чарлз III, наследникът на кралица Елизабет Втора, с думите: „Днес короната се предава, както е правено повече от хиляда години, към нашия нов монарх, Негово Величество крал Чарлз III“.

Камбаните в цялото Обединено кралство бият в памет на кралица Елизабет Втора, предаде Франс прес.

Кралицата почина вчера на 96-годишна възраст, след 70 години на британския престол.

Бият камбаните на катедралата „Сейнт Пол“ и на Уестминстърското абатство в Лондон, а също така и тези в Уиндзорския дворец.