Митрополит Йоан: Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф

Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на храм „Св. Неделя“. Това съобщи пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, след като се поклони пред тленните останки на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

„Вече телом не е сред нас, но той като Ангел на Светата църква и съблюдавайки нашето православно учение знаем, че Бог е Бог на живи, а не на мъртви. Така че, се надяваме да има дръзновението да се представи пред престола на Всевишния и да бъде ходатай от Царството Божие към нас. Започна поклонението пред тялото му в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Вселенският патриарх ще оглави боголужбата и опелото утре, след което ще има литийно шествие до храм „Света Неделя“. Там ще бъде погребан патриархът, от южната страна, зад гроба на Екзарх Йосиф“, обясни митрополит Йоан, цитиран от БНТ.

Продължава поклонението пред патриарха в катедралния храм „Александър Невски“. През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с покойния Неофит.

Очаква се за поклонението в патриаршеската катедрала да пристигнат президентът Румен Радев, както и премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, а също и председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Ковчегът с тялото му е поставен в центъра на патриаршеската катедрала, а около него има бели цветя.

В храма присъстват митрополити от Светия синод, а много вярващи чакат пред храма и вътре в него, за да се поклонят и да отдадат почит пред патриарха.

По решение на Светия синод днес тленните останки на Неофит са изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Утре 16 март, събота, от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тленните останки на патриарха ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена.