Министър Пенов пожела учебна година, независеща от цената на тока и газа

Цялото общество иска да се направи всичко възможно тази година да преобладава и да бъде трайно установено присъственото обучение в училище. Нека да имаме късмета и възможността това желание да се реализира. Това си пожела служебният образователен министър проф. Сашо Пенов пред БНТ.

Сашо Пенов се надява, че ситуацията ще бъде такава, че няма да има нужда от неприсъствено обучение заради мерки, свързани със стойността на енергоносителите.

Днес, първият учебен ден да започне една нормална образователна година. През август месец и началото на септември се обсъждала ситуацията на страната със здравното министерство и желанието на правителството е тази година да бъде присъствена, поясни Пенов.

Той допълни, че когато много хора се съберат на едно място рисковете съществуват, но така оповестените дейности на служебното правителство, ще се избегнат възможните случаи да се стигне дотам, че да се затвори една единствена паралелка. Сашо Пенов е оптимистично настроен да се използва доброто от това, което се случило по време на ковид ситуацията. Ние можем да извлечем доста ползи от обучението в електронна среда, отбеляза служебният министър.

МОН са направили анализ и са събрали информация кои училища с какво гориво се отопляват, но тепърва ще се коментират мерките за присъственото обучение през цялата учебна година. При анализ на конкретната ситуация и при конкретни казуси в бъдеще, когато бъдат разработени бюджетите, ще се преценят конкретните мерки. Нека да стигнем до реални ситуации, за да се преценяват какви са възможностите за средства да се посрещат нуждите, уточни Сашо Пенов.

Той добави, че вече е започнала процедура по обсъждане на промени в учебните програми, но все още са в начален етап, в който се очакват мненията на заинтересованите страни, специалистите и да се проведат обществени консултации. Едва тогава при необходимост и при краен резултат, ще се прецени кои промени в учебното съдържание са целесъобразни и кои не. Държавните зрелостни изпити при учениците ще се провеждат по същия начин, както досега, уточни още служебният образователен министър.