Месец след убийството на Нотариуса: Разследването е на ниво „разговори със споменати лица“

Малко повече от месец след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса институциите продължават да събират информация, която да потвърди или отхвърли твърденията за силното му влияние в съдебната система. Свои проверки правят както Съдийският прокурорски съвет, така и Народното събрание. Това анализира Силви Великова от БНР.

Какво е направено и установено до този момент?

Заседания днес и утре имат Висшият съдебен съвет, бившата Съдийска колегия и Висшият прокурорски съвет – бившата Прокуроска колегия, които избраха по различен начин да изследват детайлите около групата на Нотариуса.

Съдийската колегия създаде специална комисия. Такова беше и искането на неправителствени организации и на Съюза на съдиите. Голяма част от информацията, която събира Съдийската колегия, се извлича от изслушванията на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, съдия Владислава Цариградска и разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков.

Събира се информация както по конкретни дела, за които се смята, че Нотариуса е имал интерес, като КТБ и Брендо, така се проверяват и твърдения, че чрез машината му са били държани в зависимост съдии – чрез подслушване и образуване на наказателни производства.

Прокурорската колегия към този момент е избрала да изслушва и да се фиксира основно върху Нотариуса – пребиваването му в сградата на Софийска районна прокуратура, както и на близки до него адвокати, а също и участието в един банкет на Банско, на който Божанов е присъствал. Десет прокурори от Софийска районна прокуратура ще бъдат изслушани по темата.

Все повече се натрупва информация, която доказва, че Невена Зартова е имала контакти с Мартин Божанов и неговия адвокат Велимир Атанасов.

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет също се е самосезирал. Поискал е от и.д. главен прокурор Борислав Сарафов списък с магистратите, които са ходили в т.нар. SS клуб. Сарафов е препратил това искане към Софийската градска прокуратура, която засега не е отговорила.

В четвъртък парламентарната комисия, създадена за оценяване на данни и факти около Мартин Божанов, за първи път ще изслуша представител на институция. Досега слуша повече неправителствени организации и пострадали хора. Става дума за градския прокурор на София Илиана Кирилова.

Впечатление прави мълчанието на изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов.

Previous post Даниел Вълчев за ротацията: Гледаме ритуални танци
Next post Наглост: Касапинът от „Соло“ не се разкайвал за двойното убийство