Мария Габриел за влизането ни в Шенген: Исторически ден

Смятам, че всички сме свидетели на момент, който е уникален. Той е единствен, защото няма много моменти в живота на всеки един от нас, който е постигнат в резултат на обединение и много работа. Искам да благодаря на всички – правителства, гранична полиция, всички екипи за неуморния труд.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, която взе участие в церемонията по влизането на България в Шенген по въздух и вода на Летище София, предаде Novini.bg.

„Този ден е и единствен, защото днес България вече не е само наблюдател на случващото се в шенгенското пространство. България вече ще взима важни решения, ще има ползотворно участие и ще укрепва шенгенското пространство. С България всички граждани на Шенген ще се чувстват по-сигурни. Този ден е исторически, защото ние показваме какво означава сигурност чрез сътрудничество. Тук искам да благодаря специално на ЕК, испанското и белгийското председателство на ЕС, на всички държави членски, които ни подкрепиха.

Шенгенското пространство е едно от най-големите достижения на ЕС. Днес е исторически момент, защото България става част от него. България става част от общност на милиони хора, пътуващи свободно. Да ни е честити Шенген и нека всички заедно да продължим до крайната цел – премахване на проверките по сухопътните граници“, каза още Мария Габриел.

Previous post Денков: Бях готов да работя с Мария Габриел, но други хора не позволиха
Next post Намаляваме данъците с ремонт и дарения